Dieta si nutritie

# cure slabire #mihaela bilic #diete

Mihaela Bilic: De ce nu functioneaza dietele?

Mihaela Bilic, doctor specialist in nutritie si unul dintre cei sapte medici din Romania certificati de Federatia Mondiala a Obezitatii, a explicat de ce foarte multe persoane care au tinut o dieta s-au ingrasat rapid dupa terminarea curei de slabire sau de ce unele diete pur si simplu nu functioneaza. Nutritionistul sustine ca in primul rand nu suntem construiti sa avem restrictii.

Creierul functioneaza prin recompense, nu prin privare. De asemenea, Mihaela Bilic sustine ca o persoana care isi doreste sa slabeasca ar trebui nu renunte complet la gustari si sa aiba un echilibru al meselor. 

”stiti de ce curele de slabire nu functioneaza? Pentru ca asa am fost construiti: sa nu facem un obicei din ceva care ne provoaca frustrare si suferinta. Suntem (inconstient) in cautarea placerii, asa ca e firesc sa abandonam o constrangere impusa din exterior- adica o dieta-indiferent ce avantaje ipotetice sau viitoare ar avea ea in viitor. Cu alte cuvinte, nu dam vrabia din mana pe cioara de pe gard. 

Ce vreau sa spun cu asta? Ca orice renuntare trebuie sa fie rasplatita, ca pentru orice suferinta trebuie sa existe o recompensa. Vreti ca de maine sa renuntati la mancare si nu primiti nimic in schimb? Atunci nu o sa functioneze!!

Asa ca inainte de a va taia din ratia alimentara, ganditi-va cu ce va premiati. si da, vorbesc de "premii" alimentare, de mici placeri zilnice care sa va ajute sa faceti mai usor suportabila dieta de zi cu zi.

Imaginati-va organismul vostru ca pe un catelus care, cat timp a fost mic, a mancat dupa pofta inimii, toata ziua. Acum urmeaza sa fie intarcat, de maine va manca 1-3 mese/zi. Ca sa-i usurati suferinta si sa-l ajutati sa intre in ritm, trebuie sa-l rasplatiti o data in zi cu un mic premiu. Un fel de "bravo, good boy", care sa-l determine ca si maine sa fie cooperant, rabdator si intelegator. 

Va propun sa inventam momentul numit RASFAT care sa presupuna consumul autorizat al unui aliment preferat- in cantitate limitata si degustat cu atentie.

Desfiintam notiunea de GUSTARE si mai ales pe cea de RONTAIALA, pentru ca adultii nu stau cu tata in gura.

Asa ca inainte sa ne apucam de slabit, haideti sa ne maturizam... alimentar: 3-5 ore pauza alimentara COMPLETA intre mese. Nici macar o aluna nu e voie!!” a scris medicul nutritionist Mihaela Bilic, pe Facebook.

Sursa: 2daynews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare