“Sub numele de vitamina B12 gasim cobalaminele, o clasa de substante care au in centru molecula de cobalt. Care este rolul lor in organism? Formarea si functionarea celulelor nervoase si a globulelor rosii din sange. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligenta si rezistenta la boli.
Interesant este ca niciun animal evoluat nu poseda materialul genetic care sa permita sinteza de vit. B12, ea este produsa doar de microorganisme precum bacteriile si drojdiile. Toate alimentele de origine animala (carne, ficat, oua, fructe de mare, peste, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsa intern, de flora intestinala a animalului. Este suficient sa mancam din cand in cand astfel de produse ca sa acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12.
Ce se intampla cand devenim vegani? Carenta de B12 duce la anemie si tulburari neurologice, soldate in final cu afectarea ireversibila a sistemului nervos. Organismul are o rezerva de 2-5 mg B12 depozitata in ficat, rezerva care teoretic acopera nevoile pentru un an de zile. O dieta vegana stricta, care este tinuta pe o perioada lunga de timp, risca sa puna in pericol organul nostru cel mai fragil-creierul! Si odata raul facut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, macar din cand in cand, autorizati-va consumul de produse de origine animala.”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Sursa foto: pexels.com