Dieta si nutritie

#alimente bio #fructe #mihaela bilic #bio #legume

Mihaela Bilic: 10 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam BIO

Tot mai multa lume isi indreapta atentia catre alimentele BIO. Fructele si legumele BIO contin o cantitate mult mai mica de ingrasaminte si pesticide.

 

Nici nu este de mirare ca industria alimentara a profitat din plin de cerintele oamenilor, creand o gama variata de produse de la cereale, la fructe, legume si chiar biscuiti sau alte preparate BIO.

Acestea sunt mai sanatoase decat cele normale, deoarece contin mai putine chimicale. Cu toate acestea, exista cateva fructe si legume in cazul carora substantele chimicale folosite pentru cresterea lor sunt in cantitati foarte mici si nu are rost sa dai mai multi bani pe cele care au eticheta BIO, deoarece diferentele dintre ele sunt minime. Cel putin asta afirma nutritionistul Mihaela Bilic.

“10 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam BIO

In cautarea unui stil de viata sanatos, tot mai multi consumatori au inceput sa se orienteze spre produsele BIO. La randul lor producatorii din industria alimentara au incurajat si exploatat aceasta tendinta aducand pe rafturi o gama infinita de produse cu eticheta BIO- de la cereale si biscuiti la ceaiuri si cosmetice.

Promovate ca avand calitati nutritionale superioare si fiind cultivate fara ingrasaminte si pesticide, aceste produse au un pret pe masura. Insa nu intotdeauna investitie financiara merita, mai ales cand putem consuma produse locale, de sezon, obtinute prin metode responsabile si NEintensive de productie.

Dintre cele 43 de categorii de fructe si legume prezente in Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmeaza au o incarcatura de pesticide foarte redusa chiar si atunci cand sunt cultivate prin metode conventionale, deci sunt sigure pentru consum si in varianta ne-BIO:

legume - broccoli, vinete, varza, ceapa, sparanghel

fructe - banane, kiwi, mango, ananas, avocado.

Anumite fructe si legume necesita cantitati mai mari de pesticide fata de altele, de aceea merita sa cheltuiti in plus pentru varianta BIO (agricultura biologica) in cazul urmatoarelor 10 produse:

legume - ardei gras, telina, salata, spanac, cartofi

fructe - mere, pere, piersici, capsuni, struguri.

Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sanatatea noastra il pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Intr-o lume in care semintele sunt ameliorate genetic ca sa reziste la boli si paraziti, este greu de identificat ce produse mai sunt in prezent ca odinioara- mai ales ca si la capitolul “etichete”, legislatia este deficitara.

In concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este sa fie minim procesat. Si daca se poate sa fie obtinut din ingrediente putine, banale/clasice. Cat despre fructe si legume, carne si peste, lapte si oua, avem nevoie de furnizori/producatori de incredere, care sa respecte si alimentul, dar si mediul inconjurator. Iar siguranta alimentara trebuie sa fie completata de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahar si grasime! Ce sa mai spun de gust, ca l-am pierdut cu totul din vedere...un aliment trebuie sa fie in primul rand BUN la gust, e o conditie mai presus de toate!!”, a scris Mihaela Bilic intr-o postare pe pagina personala de Facebook.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului