Dieta si nutritie

#lichide #hidratare #canicula #limonada #ceai de tei

Lichide care te racoresc pe timp de canicula

Stii deja faptul ca trebuie sa bei cat mai multe lichide pe timp de canicula, insa nu toate lichidele au un efect benefic pentru organism pe fondul temperaturilor ridicate de afara. Pentru a te racori, este recomandat sa consumi lichide la temperatura camerei, fara un continut mare de zahar, in cantitati cat mai mari.


Iata cateva dintre cele mai potrivite lichide pe timp de canicula.


Limonada


In timpul caniculei, organismul pierde o cantitate mare de minerale prin procesul de transpiratie . Lamaile, savuroase si racoritoare, pe langa cantitatea impresionanta de vitamina C, au in componenta lor o serie de minerale precum calciu, magneziu, cupru sau fosfor.


Un litru de limonada pe zi te va racori instant si iti va reda toate mineralele pierdute.


socata


Socata favorizeaza transpiratia si, astfel, eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decat atat, consumul de socata revigoreaza intens organismul, lucru extrem de necesar atunci cand temperatura de afara este coplesitoare.


Pentru a prepara 5 litri de  socata ai nevoie de o cana de zahar, sapte buchetele de soc si trei lamai. Intr-un vas mare cu apa se adauga zaharul, sucul celor trei lamai si florile de soc. Vasul cu socata se tine la temperatura camerei, acoperit cu un tifon si se amesteca de doua ori pe zi. Cand incepe sa fermenteze (dupa doua – trei zile), se strecoara si se poate consuma. Socata se tine la frigider si trebuie sa fie bauta in cel mult doua saptamani de la preparare.


Ceai de tei cu lamaie


Teiul  are un continut ridicat de coline, aceticoline si flavone, substante care ajuta organismul sa se faca fata mai usor temperaturilor ridicate. Un ceai de tei baut cald sau la temperatura camerei, cu doua felii de lamaie, te va racori instant. Cu cat mai multe cani cu ceai vei consuma, cu atat mai usor vei suporta caldura inabusitoare.


Alte ceaiuri care au rolul de a racori organismul sunt cele de busuioc, ceai verde , rozmarin, coriandru, sunatoare, macese.


Suc de fructe proaspete


Pentru ca efectele racoritoate ale sucurilor de fructe sa fie cat mai intense, este recomandat ca acestea sa fie consumate imediat dupa preparare, pentru a evita efectul oxidarii. Ceea ce inseamna ca este indicat sa bei doar sucuri preparate in casa si sa le eviti pe cele din comert.


De asemenea, persoanele care au un stomac sensibil pot dilua sucurile de fructe cu apa plata pentru a reduce din aciditatea fructelor.

Sursa foto : randiann.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului