Dieta si nutritie

#lapte animal #lapte vegetal #lapte

Lapte animal sau vegetal? Tu ce preferi?

Odata cu aparitia alternativelor vegetale ale lactatelor clasice, au aparut si intrebarile referitoare la gradul de satietate sau beneficiile specifice aduse organismului nostru, cu raspunsuri adesea contradictorii. Tipul de lapte consumat este unul dintre subiectele preferate ale acestor dispute. Ce sa alegem? Marea batalie se da intre variantele vegetale si cele animale. Care este alegerea potrivita? Urmatoarele criterii te vor ajuta sa alegi rational.

Bun pentru cei mici

Laptele matern este primul aliment oferit copiilor si singurul recomandat de UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii in primele 6 luni de viata, acesta fiind unul esential pentru bebelusi. Acesta protejeaza sistemul imunitar al nou-nascutului impotriva infectiilor si inflamatiei, scade riscul mortalitatii si contine grasimi, calciu, vitaminele A, B si C. Insa este sanatos ca micutii de peste 1 an sa consume si lapte de vaca. De asemenea, si laptele de migdale poate fi introdus dupa primele 12 luni de viata.

Digestie si alergii

In primii 2 ani de viata, microflora intestinala se stabilizeaza; pe masura ce inaintam in varsta, sistemul nostru digestiv se maturizeaza si poate ajunge sa absoarba greu lactoza. Astfel, unii adulti ajung sa digere mai greu laptele de vaca. Laptele matern contine lactoza si aproape toti ne nastem cu abilitatea de a o digera. Intoleranta la lactoza apare foarte rar la copiii sub 5 ani, dar corpul adult poate produce mai putina lactaza (enzima care digera lactoza). Caz in care laptele animal poate duce la balonare, dureri abdominale, diaree sau reflux gastroesofagian. La maturitate, toate aceste probleme se pot transforma in intoleranta la lactoza. Laptele vegetal este o optiune valida in acest caz, doar ca trebuie sa avem grija si la alergiile paralele dezvoltate de unii dintre noi, precum cele la nuci si alune. De exemplu, laptele de orez este o varianta extraordinara pentru cei care au intoleranta la lactoza, dar si alergii care nu le permit sa consume lapte de migdale.

Numar de calorii

In cazul in care te confrunti cu probleme de greutate si esti la regim, raspunsul poate fi laptele vegetal. Dar ai grija sa nu alegi o varianta indulcita cu zahar si sa nu optezi pentru laptele de cocos, acesta avand destul de multe calorii. Una dintre cele mai bune variante este laptele de migdale. In vreme ce laptele de vaca are aproximativ 60 kcal/100g, laptele de migdale contine doar 20 de calorii. Pentru fiecare cana de lapte, cafea cu lapte sau bol de cereale zilnic, economia de calorii va fi una simtitoare in timp. O varianta foarte buna de lapte de migdale indulcit in mod natural poti cumpara si online, la un pret excelent. Asa ca gata cu scuzele ca nu poti renunta la cafeluta cu lapte!

Continut nutritional

Atat laptele animal, cat si cel vegetal contin proteine, vitamine si minerale, doar ca – desigur – in proportii diferite. Laptele de vaca are cel mai mare continut de proteine, dar si bautura de soia se apropie foarte mult. Un studiu al Universitatii McGill din Montreal demonstreaza ca o ceasca de lapte de vaca are 8g de proteine, iar una de lapte de soia contine 7g. Laptele de soia mai are, insa, avantajul de a fi mult mai sarac in colesterol decat laptele animal. Cercetatorii ne spun ca grasimile din produsul obtinut din soia sunt in cea mai mare parte nesaturate si fac ca acest tip de lapte sa fie ideal pentru persoanele care au colesterolul ridicat si care au risc de boli cardiovasculare. Cea mai buna alegere este un produs cu indulcitori naturali, precum acest lapte de soia eco fara zahar.

Ai tinut vreodata cont de aceste lucruri cand ai cumparat lapte?

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare