Dieta si nutritie

#beneficii pentru sanatate #beneficii guarana #guarana #sanatate

Guarana, aliatul tau pentru o sanatate de fier!

Guarana este o planta originara din bazinul Amazonian si poate ai auzit pana acum de aceasta datorita faptului ca este unul dintre ingredientele care se gaseste in bauturile energizante. Putina lume stie insa care sunt adevaratele beneficii pentru sanatate pe care le aduce guarana. Aceasta planta este bogata in antioxidanti si contine o cantitate impresionanta de substante stimulante, precum cofeina.

Guarana se foloseste astazi atat pentru a trata anumite afectiuni si boli cronice, pana in industria cosmetica, dar poate deveni si un bun aliat in curele de slabire. Descopera care sunt beneficiile guaranei pentru o sanatate de fier.

Sursa bogata de antioxidanti

Guarana este bogata in compusi care au proprietati antioxidante. Printre acestia se numara cafeina, teobromina, taninuri, saponine si catechine. In privinta continutului de antioxidanti, guarana este asemanatoare ceaiului verde.

Reduce oboseala si creste puterea de concentrare

Guarana este o sursa foarte buna de cofeina, ceea ce ajuta la mentinerea concentrarii si reduce oboseala. Guarana contine de patru pana la sase ori mai multa cofeina decat boabele de cafea. De asemenea, guarana este mai cunoscuta datorita faptului ca se gaseste in cele mai populare bauturi energizante.

Te ajuta sa inveti mai bine

Consumata in doze mici, guarana imbunatateste starea de spirit, memoria si te ajuta sa inveti mai usor. Efectul este dat de compusii din guarana impreuna cu cofeina pe care aceasta o contine.

Ajuta la slabit

Guarana ajuta la slabit datorita continutului de cofeina care accelereaza metabolismul. S-a descoperit de asemenea ca suprima genele care ajuta la producerea de celule grase.

Vindeca diareea cronica si trateaza constipatia

De secole, guarana a fost considerata un tonic natural pentru stomac care trateaza problemele digestive precum diareea si constipatia.

Proprietatile anti-diareice se datoreaza continutului bogat de taninuri care sunt recunoscute pentru astringenta lor, ceea ce inseamna ca pot lega si contracta tesuturile. Pe de alta parte, guarana este bogata in cofeina care actioneaza precum un laxativ natural.

Imbunatateste sanatatea inimii

Guarana protejeaza sanatatea inimii prin imbunatatirea fluxului de sange si prevenirea aparitiei cheagurilor de sange. De asemena, ajuta la scaderea colesterolului „rau”.

Calmeaza durerile

Guarana era folosita de triburile din Amazon pentru calmarea durerilor, iar aceasta proprietate este recunoscuta si astazi. Efectul de calmare a durerilor pe care il are guarana se datoreaza tot cofeinei. Cofeina ajuta la tinerea sub control a durerilor, deoarece leaga si blocheaza receptorii adenozinei, care sunt implicati in stimularea durerii.

Imbunatateste aspectul pielii

Datorita proprietatilor antioxidante si antimicrobiene, guarana este un ingredient folosit in multe produse cosmetice. Aceasta ajuta la circulatia sangelui, reduce efectele imbatranirii si estompeaza anumite probleme, precum ridurile sau pielea lasata.

Proprietati antibacteriene

Guarana are anumiti compusi care inhiba si omoara bacteriile daunatoare, asa cum sunt E.coli si Streptococcus mutans.

Protejeaza impotriva afectiunilor oculare legate de varsta

In multe cazuri, vederea se degradeaza progresiv odata cu varsta. Lumina soarelui, dieta neadecvata si anumite alegeri legate de stilul de viata, precum fumatul, pot afecta vederea si pot duce la aparitia unor afectiuni oculare. Guarana contine compusi care lupta impotriva stresului oxidativ, un factor de risc major pentru afectiunile oculare cum ar fi degenerarea maculara, cataracta si glaucom.

Sursa foto: truthinaging.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare