Dieta si nutritie

#consum zahar #zahar #alimentatie #sanatate #riscuri consum zahar

Este zaharul nociv pentru sanatate? Ce trebuie sa stii

Zaharul nu este atat de rau pentru sanatate precum ai crede. Legumele, fructele, lactatele si alte alimente contin zahar in forma naturala, acesta fiind sanatos. Se recomanda, insa, limitarea zaharului adaugat la maxim 50 de grame intr-o dieta de 2.000 de calorii si atentie sporita la sursele de zahar ascunse din bauturi si alimentele procesate.

De ce zaharul a devenit inamicul public numarul unu

Motivul pentru care zaharul a devenit inamicul public numarul unu in ultimii ani este faptul ca el este ascuns in diverse alimente si sucuri. Totodata, el este adaugat la o serie de alimente sanatoase in timpul procesarii. Mai mult, adaosul de zahar se regaseste adesea in alimentele care nu te hranesc, dar vin cu un plus de calorii in dieta ta.

Nu trebuie neglijat faptul ca zaharul, consumat in exces, este legat de ricul crescut al bolilor de inima, diabet, diverse tipuri de cancer si chiar declin cognitiv. Insa, daca se va limita consumul la cel mult 6 lingurite de zahar pe zi, in cazul femeilor, si maxim 9 lingurite de zahar pe zi, in cazul barbatilor, el nu mai prezinta un pericol pentru sanatate.

Tipuri de zahar

Deoarece carbohidratii se descompun in cele din urma in glucoza - cea mai simpla forma de zahar care ne alimenteaza organele si ne mentine in viata - vom gasi zahar in aproape orice aliment. Cu toate acestea, exista doua tipuri principale de zahar - cel natural si cel adaugat.

Ce sunt zaharurile naturale?

Toti carbohidratii din legume si fructe contin zahar natural si, cu siguranta, ele nu trebuie evitate. Este vorba despre:

  • Fructoza (zaharul din fructe) - se gaseste in fructe, miere si radacinoase;
  • Lactoza (zaharul din lapte) - se gaseste in produse lactate;
  • Zaharoza (o combinatie de glucoza si fructoza) - se gaseste in carbohidratii de toate tipurile.

Ca sa iti faci o idee, este bine sa stii ca fructele contin aproximativ 15 grame de zahar natural intr-o mica bucata (un mar mic) sau o portie. In mod similar, o cana de lapte de 200 ml contine aproximativ 12 grame de zahar.

Ce sunt zaharurile adaugate?

Zaharurile adaugate sunt cele care, pur si simplu, se adauga la un aliment. Poate fi vorba despre zaharul din cana cu ceai pe care ti-ai facut-o tu acasa, sau zaharul din ceaiul imbuteliat pe care il cumperi. Tipurile de zahar adaugat includ concentrat de fructe, nectar de agave, suc de trestie, caramel, maltoza, sirop de artar, dextroza, tapioca, orez brun, porumb, sorg, grau, siropuri de glucoza, zahar de cofetarie, malt de orz, sirop de porumb, melasa, zahar turbinado sau galactoza.

Sursa numarul unui de zahar adaugat o reprezinta sucurile si bauturile. Pe langa faptul ca ele nu tin de sete, nu sunt la fel de sanatoase ca un pahar de suc prpoaspat de telina sau de portocale.

Alimente care contin adesea zahar adaugat

  • Produse indulcite pe baza de cereale, cum ar fi prajiturile;
  • Produse lactate indulcite si variantele non-lactate, precum unele iaurturi;
  • Alimentele indulcite si bauturile cu legume sau fructe sub forma smoothie-urilor;
  • Condimente, toppinguri, siropuri si sosurile pentru gratar;
  • Unele produse indulcite cu suc de fructe sau piure de fructe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare