Dieta si nutritie

#alimentatie #nutritionist #mihaela bilic #boli digestive

Dr. Mihaela Bilic: Alimentele ultraprocesate cauzeaza numeroase boli

Nutritionistul Mihaela Bilic a vorbit pe pagina personala de Facebook despre modul in care alimentatia moderna duce la aparitia a numeroase boli. Asta deoarece produsele clasice sunt modificate sunt ultraprocesate si se pierd proprietatile naturale. Potrivit nutritionistei, acestea este cauza pentru care ne confruntam cu o “epidemie” de intolerante alimentare, boli digestive si metabolice, afectiuni autoimune.

“Alimentele ULTRAprocesate, blestemul secolului XXI

Pe vremuri parea logic sa ne uitam la un aliment si sa stim ce mancam sa ne dam seama dupa aspect si gust care ii sunt ingredientele. Stiam ca exista o diferenta intre un produs proaspat si unul preparat/gatit, dar schimbarile erau minore, nu modificau structura profunda a preparatului.

Astazi avem nevoie de un doctorat in biochimie ca sa identificam termenii prezenti pe majoritatea etichetelor alimentare - ingredientele banale, pe care le cunosteau pana si bunicile noastre, au disparut pentru a fi inlocuite de substante nefiresti in limbajul culinar.

In goana dupa supraproductie la preturi cat mai mici, industria alimentara a fost nevoita sa combine chimia cu bucataria si sa creeze alimentele ultraprocesate.  Nu era suficient ca, pentru a rezista cat mai mult timp pe raft, produsele sa fie “tratate” cu tot felul de substante ajutatoare, acum pana si materia prima este reconfigurata. Se vede treaba ca banala faina si banalul zahar erau prea scumpe, deci s-a inventat amidonul modificat si siropul de glucoza-fructoza.

Cand eram copil stiam ca mamaie vine de la moara cu faina si malai, doar atat putea rezulta din grau si porumb. Faina putea fi alba sau neagra (cu tarate), iar malaiul se macina mai mare sau mai fin- astea erau toate variantele. Care sunt subprodusele ce se extrag in prezent din alimentele de baza? Cititi si va minunati!!

Din porumb: amidon, amidon modificat (E400), maltodextrine, sirop de glucoza, sirop de fructoza, polioli.

Din grau: gluten, amidon, amidon modificat (E400), dextrine si maltodextrine, sirop de glucoza, sirop de fructoza, tarate/fibre.

Din orez: amidon, amidon modificat, sirop de orez, sirop de glucoza.

Din ou: albus de ou, lecitine, ovalbumine, lizozim.

Din cartof: amidon, amidon transformat, sirop de glucoza, maltodextrine.

Din lapte: proteine, cazeina, lactoserum, peptide, caseinat hidrolizat.

Toate aceste subproduse se obtin prin modificarea profunda a structurii produsului de baza, iar felul in care organismul identifica si proceseaza aceste substante este diferit. Nu e de mirare ca ne confruntam cu o “epidemie” de intolerante alimentare, boli digestive si metabolice, afectiuni autoimune - corpul nostru nu mai recunoaste nutrientii cu care era obisnuit.

Solutia? Evitarea/eliminarea pe cat posibil a tuturor alimentelor  ultraprocesate, pe a caror eticheta apar ca ingrediente subprodusele de mai sus. Cautati produse facute din ingrediente traditionale, cuvinte banale precum faina, lapte, oua, cartofi, orez, malai etc. Daca pe lista apar termeni de biochimie, nu de bucatarie, atunci nu mai e vorba de mancare, ci de un produs ULTRAprocesat”, a scris Mihaela Bilic pe pagina personala de Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare