Dieta si nutritie

#dieta de slabit #slabit #dieta montignac #alimentatie

Dieta de slabit Montignac

Dieta de slabit montignac nu tine cont de numarul de calorii ingerate, ci de valoarea glicemica a meselor. Aceasta se bazeaza in mod esential pe alegerea preferentiala a alimentelor din fiecare categorie: glucide, lipide, proteine.

Alegerea acestora se va face in functie de specificatiile nutritionale si de posibilitatea de a induce reactii metabolice de natura sa previna acumularea kilogramelor in plus, aparitia diabetului si a factorilor de risc cardiovascular.

In 1987, michel montignac un specialist in industria farmaceutica isi expune faimoasa metoda de slabit Montignac in cartea care-i poarta si numele, in care explica modul in care a reusit sa slabeasca mancand in continuare regulat la restaurant.

Dieta Montignac nu este un regim de slabit in sensul traditional al termenului. O dieta de slabire inseamna un mod alimentar cantitativ restrictiv, pe o anumita perioada de timp, ale carei efecte sunt limitate in timp. Dieta de slabit Montignac este un mod alimentar echilibrat si fara restrictii pe plan cantitativ.

Experienta lui Michel Montignac si cercetarile sale stiintifice au demonstrat ca persoanele care sufereau de patologii precum diabet sau boli cardiovasculare au simtit schimbari intr-o maniera benefica, dupa inceperea acestei diete de slabire.

 

Principiul de baza

 

Regimul de slabit Montignac exclude total glucidele cu un index glicemic ridicat (berea, zahar, miere, cartofi, porumb, faina alba, orez alb prefiert, gris, paine alba, ciocolata cu lapte, glucoza, banane, ananas, papaya etc).

De asemenea, persoanele care vor sa slabeasca trebuie sa evite sa amestece diverse alimente intre ele, deoarece pot fi incompatibile. In aceasta categorie intra glucidele (zaharuri) si lipidele (grasimi). Astfel, se poate spune intr-o anumita masura ca dieta de slabit Montignac este un regim disociat.

In linii mari se poate spune ca dieta de slabire Montignac se bazeaza pe opt principii de baza:

1. Teoria caloriilor este falsa.
2. Pentru a slabi trebuie sa eviti combinarea anumitor alimente intre ele, deoarece sunt incompatibile.
3. Trebuie sa cresti consumul de fibre alimentare.
4. Trebuie sa suprimi glucidele „rele” si sa le privilegiezi doar pe cele „bune”.
5. Este nevoie de o gestionare riguroasa a grasimilor prin privilegierea lipidelor „bune”, astfel incat sa eviti aparitia bolilor cardiovasculare. Opteaza pentru alimente bogate in acizi grasi polinesaturati (omega 3).
6. Trebuie sa mananci zilnic fructe pe stomacul gol, adica la o anumita distanta intre mese.
7. Trebuie sa scazi consumul de alcool si produse cu cafeina.
8. Daca regimul este urmat corect, se pot pierde cel putin 5 kilograme pe luna.
 

Pe de alta parte, Michel Montignac considera ca acest regim are doua etape. Mai intai, se face referire la faza de pierdere a kilogramelor in plus, in care se elimina aproape in totalitate glucidele si asocierile glucide-lipide. Durata acestei faze variaza intre cateva saptamani si mai multe luni in functie de greutatea persoanei care urmeaza dieta.

Dupa care, urmeaza faza de mentinere a echilibrului ponderal care dureaza toata viata deoarece scopul principal al acestei diete este sa adopti definitv obiceiuri alimentare sanatoase.

Fata de regimul Atkins care exclude defintiv glucidele, in dieta de slabit Montignac se insista in alegerea glucidelor de calitate.

 

Dieta de slabit pentru o zi

 

Mic dejun: un mar si o portocala (consumate cu 30 de minute inainte de a lua masa), paine integrala, dulceata light, iaurt, cafea decofeinizata.
Pranz: salata de vara cu snitele de vita si avocado, branza Cheddar.
Gustare: un kiwi si un pahar de iaurt.
Cina: file de somon cu sos cremos, legume preparate la vapori de aburi, ciocolata neagra .

 

Avantajele dietei de slabit Montignac

 

  • Aceasta dieta de slabit promite o pierdere in greutate, fara restrictii majore, numai sa se faca asocierile corecte. Notiunea de a manca de placere este importanta in aceasta dieta.
  • Consumul de leguminoase, legume si produse de cereale integrale, nerafinate, este incurajat, ceea ce este foarte benefic pentru sanatatea organismului.
  • Cu dieta de slabit Montignac nu trebuie sa-ti faci probleme ca nu vei mai putea lua cina cu prietenii sau la restaurant, deoarece este permisiva in alimente.
  • Indexul glicemic al alimentelor este un parametru nutritional foarte important in dieta de slabire Montignac. Numerosi nutritionisti insista in ziua de azi asupra importantei asupra acestor parametri in alegerea alimentelor.
  • Se poate spune ca este o dieta sanatoasa deoarece promoveaza obiceiuri alimentare sanatoase.

 

Dezavantajele dietei de slabit Montignac

 

  • Alimentatia poate fi uneori bogata in lipide, ceea ce ar putea parea incompatibila cu pierderea kilogramelor in plus.
  • Exista posibilitatea sa nu cunosti intotdeauna compozitia nutritionala a alimentelor.

Atentie: Inainte de a urma o dieta de slabit, este recomandat sa cereti sfatul medicului nutritionist!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului