Dieta si nutritie

#masline maronii #masline negre #masline verzi #masline

DICTIONAR DE NUTRITIE: Masline verzi, maronii sau negre? Care este diferenta?

Dr Mihaela Bilic, cel mai apreciat medic nutriţionist din Romania, ne recomanda in aceasta perioada sa consumam din plin fructul simbol al alimentatiei mediteraneene si, in aceleasi timp explica pe pagina sa de Facebook care este diferenta nutritionala a maslinelor de diferite culori. Tu stiai?

“Am trait multa vreme cu impresia ca exista cate o specie diferita de arbori pentru fiecare culoare de maslina. Ei bine, nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca maslinul e unul singur si culoarea verde, maronie sau neagra a maslinelor e determinata doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte maslinele verzi sunt necoapte iar cele negre extra-coapte?

Din punct de vedere nutritiv exista diferente intre ele, cu cat sunt mai negre/coapte, cu atat sunt mai bogate in grasimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabila o substanta numita oleuropeina. Pentru a putea fi mancate, maslinele verzi trebuie tratate: se tin tim de 8-72 ore intr-o solutie alcalina de hidroxid de sodiu care neutralizeaza oleuropeina. Apoi, indiferent daca sunt verzi sau negre, maslinele se pun in saramura (sarea are rol de conservant) sau in ulei pentru a putea fi pastrate timp indelungat. 
Daca maslina verde are gust amar considerati ca e normal si bucurati-va, oleuropeina are proprietati antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene si anticanceroase. In schimb maslinele negre contin de 3-4 ori mai multi compusi fenolici (hidroxityrosol) deci au efect antioxidant mai puternic decat cele verzi. si cand spun antioxidant inseamna neutralizarea radicalilor liberi responsabili de boli si imbatranire. 
Iar ca mic secret, consumati maslinele ca atare, indiferent de culoare, sunt mai bogate in antioxidanti si mai sarace in calorii fata de ulei. si tot maslinele au de 4-10 ori mai mult hidroxityrosol fata de ulei. In final uleiul de masline este un fel de esenta de grasime extrasa din masline, o lingura de ulei e echivalentul a 25 masline? Si cu siguranta o trecem usor cu vederea in timp ce mestecatul unui castronel de masline ne ia mai mult timp. Daca tot e vara haideti sa ne bucuram de fructul simbol al alimentatiei mediteraneene, maslina de orice culoare si in orice preparat: in salate, paste, pizza, paine, sosuri sau ca atare, rontaite pe post de aperitiv”, explica dr Mihaela Bilic.

 

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare