Dieta si nutritie

#simptome deficit de proteine # deficit de proteine #proteine #simptome barbati

Deficit de proteine! Semne care trebuie sa te alarmeze!

Deficitul de proteine este o problema tot mai intalnita de medici in cazul pacientilor. Aceasta este generata de dietele care nu contin suficiente legume, precum si de faptul ca adesea se prefera mancatul la fast food, in detrimentul meselor gatite acasa, sanatoase si bogate in proteinele de care corpul nostru are nevoie. Deficientele de proteine apar odata cu instalarea iernii, motiv pentru care este important ca de-a lungul sezonului rece sa fie acordata o atentie in plus sanatatii, prin consumul cat mai corect de alimente pe baza de proteine.

Proteinele complete sunt acele surse de proteine care contin cantitati adecvate din cei noua aminoacizi esentiali, pe care corpul tau nu-i poate produce. Exista 22 de aminoacizi diferiti, din care organismul poate sa produca singur 13. Cei noua, pe care nu ii poate produce, se numesc aminoacizi esentiali si trebuie obtinuti din alimentatie.

Lipsa proteinelor poate duce la grave probleme de sanatate precum:

  • cancer de colon;
  • cancer mamar;
  • frecventa cardiaca scazuta;
  • boli cardiovasculare;
  • anemie.

Deficitul de proteina trifunctionala este o boala rara care apare atat la copii, cat si la adulti. Sa vedem care sunt semnalele pe care corpul ni le transmite in momentul in care avem un deficit de proteine.

Simptome ale lipsei de proteine din organism

Poftele constante pentru alimentele de baza non-nutritive (carbohidrati, dulciuri, cofeina, ciocolata, bomboane, produse de patiserie sau chips-uri) sunt cele care accentueaza instabilitatea nivelului de zahar din sange. Cu toate acestea, nu toate persoanele care au diferite pofte au deficit de proteine.

Studiile insa, au demonstrat faptul ca deficitul de proteine si zaharul instabil din sange se afla in stransa legatura. Organismul stocheaza o mare parte din rezervele sale de proteine intr-un lichid care se afla in jurul articulatiilor, ce urmeaza sa fie folosite pentru a reconstrui muschii si articulatiile dupa efort fizic intens.

Atunci cand una dintre proteine este cu deficit, din aceasta rezerva se inlocuieste respectiva proteina. Ca urmare, articulatiile devin rigide, iar muschii se contracta.

De asemenea, deficitul de proteine poate fi depistat cand veti sesiza urmatoarele:

1. Edemul (pielea umflata) este specifica deficitului de proteine, cauzat de nivelul extrem de redus de albumina serica umana.

2. Ficatul gras este unul din simptomele deficitului de proteine, mai ales in cazul copiilor, ce poate duce la insuficienta hepatica.

3. Probleme la nivelul pielii, al parului si al unghiilor.

Ei bine, se pare ca deficitul de proteine semnaleaza probleme serioase in ceea ce priveste, pielea, parul si unghiile, acestea fiind observabile. Deficienta severa a proteinelor poate afecta pielea, provocand roseata, piele inflamata si depigmentare. De asemenea, unghiile devin fragile si este probabila caderea parului.

4. Masa musculara scazuta

Stim bine ca muschii sunt cel mai mare rezervor de protein din organism, astfel incat proteinele sunt un criteriu esential pentru cresterea si intretinerea musculara. Pierderea masei musculare este unul din primele semne ale ingestiei inadecvate de proteine.

5. Determina inmultirea infectiilor

Alimentatia necorespunzatoare si slab proteica poate afecta capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, care devin foarte greu de tratat, ceea ce poate duce la scaderea sistemului imunitar si la agravarea sanatatii.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului