”Sunt foarte putine soiuri de cultura care in mod natural produc acest mucron dat de o gena, gena B. Practic este un caracter de soi, asa cum este la Prekos. Dar, trebuie stiut ca cele care au un tugui foarte pronuntat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare fortata a fructelor”, declara Costel Vanatoru, cercetator la SCDL Buzau.
Specialistul sustine ca multe dintre aceste soiuri de rosii sunt crescute in solariile sau gradinile unor legumicultori care recurg pentru grabirea coacerii la substante controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise candva tocmai pentru ca erau folosite excesiv.
”Putem vorbi de stimulatori aprobati, pe care pot sa-i utilizeze cultivatorii, dar si interzisi, care sunt mult mai concentrati. Acestia provoaca formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea in trecut si inca se mai foloseste, din pacate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare fortata a fructelor”, spune Vanatoru.
Costel Vanatoru a explicat cum se desfasoara intregul proces de fortare a coacerii tomatelor.
”Se stropeste planta sau se aplica la codita cu un tampon cu vata imbibata in aceste substante. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blocheaza alimentarea cu substante nutritive, cu hrana, a plantei, opreste fructul din cresetere si grabeste coacerea. Se practica, din pacate, pentru a prinde pret, sa valorifice mai devreme recolta”, spune cercetatorul Costel Vanatoru.