Dieta si nutritie

#nutritie alimentatie #beneficii tofu #branza tofu #tofu #dieta #branza

De ce este tofu (branza din soia) benefica pentru sanatate

Tofu sau branza de soia este facuta din boabe de soia. Acest tip de branza are numeroase beneficii pentru sanatate fiind un aliment cu multiple calitati. In primul rand, tofu este o sursa importanta de proteine, fiind recomandata in special celor care au o alimentatie de tip vegetarian. In plus, branza de soia nu contine gluten si are putine calorii, nu contine colesterol si mai este si o sursa importanta de fier si calciu. Datorita compusilor din soia, consumul de branza tofu contribuie la adoptarea unei alimentatii sanatoase care poate ajuta la protejarea de anumite tipuri de cancer, boli de inima si osteoporoza.

O dieta care se bazeaza in special pe legume si fructe contribuie la o stare de sanatate mai buna si scade riscul aparitiei unor afectiuni precum obezitate, diabet sau boli de inima. In plus, ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si parului, creste nivelul de energie si ajuta la mentinerea greutatii.

Studiile au demonstrat legatura dintre nivelul ridicat de izoflavone din soia si un risc mai mic de aparitie a unor boli determinate de varsta si de stilul de viata.

Bolile cardiovasculare

Consumul de branza tofu ca alternativa la produsele care contin proteina animala ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (de tip LDL). Din acest motiv, scade riscul aparitiei arterosclerozei si a tensiunii arteriale ridicate.

Cancerul de san si de prostata

O serie de experimente si investigatii clinice au demonstrat ca genisteina, o izoflavona predominanta în soia, are proprietati antioxidante ceea ce contribuie la impiedicarea dezvoltatii celulelor canceroase.

Diabetul de tip 2

Persoanele care suferta de diabet de tip 2 se confrunta frecvent cu boli renale, care fac ca organismul sa elimine o cantitate mare de proteine prin urina. Studiile au demostrat ca pacientii care consuma doar proteina din soia elimina o cantitate mai mica de proteine fata de cei care mananca proteina animala, iar de acest avantaj demonstrat prin studiu ar putea beneficia cei care sufera de diabet de tip 2.

Functia renala

Proteina si in special proteina provenita din soia poate imbunatati functia renala si poate aduce beneficii pentru cei care sunt nevoiti sa faca dializa sau transplant de rinichi. O ampla analiza a demonstrat efectul pozitiv pe anumiti biomarkeri ai celor care sufera de boli cronice de rinichi. Acest lucru se datoreaza continutului mare de proteine, dar si datorita impactului asupra nivelului de lipide din sange.

Osteoporoza

Izoflavone din soia ajuta la cresterea densitatii osoase, in special dupa menopauza.

Previne distrugerea ficatului

Studiile au demonstrat ca tofu, care este obtinuta cu ajutorul mai multor coagulanti, poate ajuta la prevenirea distrugerii ficatului de radicalii liberi.

Ameliorarea simptomelor menopauzei

Anumite studii au demonstrat ca atunci cand sunt consumate produse pe baza de soia, anumite simptome ale menopauzei se amelioreaza, cum ar fi bufeurile (cel mai frecvent intalnit simptom pe care il au in comun majoritatea femeilor), care se pare ca vor scadea in frecventa si nu vor mai fi la fel de severe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare