Dieta si nutritie

#slabit #sarbatori de iarna #mancare #calorii

Cum sa treci de Sarbatorile de iarna fara sa te ingrasi

Sarbatorile de iarna sunt un prilej de intalnire cu cei dragi, in jurul unei mese imbelsugate. Insa, dupa mancarurile delicioase de Craciun se vede reversul medaliei: kilogramele in plus. Doar la o singura masa poti manca de cinci ori mai mult cantitatea de grasimi, pe care in mod normal o asmiliezi intr-o singura zi.

Iata 10 pasi prin care sa reusesti sa treci de perioada Sarbatorilor de iarna fara sa te ingrasi:

1 Colinda prin magazine

Sarbatorile de iarna sunt sinonime cu cadourile. Un lucru excelent atat din punctul de vedere al aprecierii celor dragi, cat si in ceea ce priveste silueta ta. Asa ca inarmeaza-te cu rabdare si colinda din timp cat mai multe magazine. Ideea este sa nu cumperi tot ce ai nevoie din primul magazin, astfel incat sa termini cat mai repede, ci sa cauti in cat mai multe locuri. Mai mult efort depus este egal cu mai multe calorii arse.

2 Renunta la gatit

Prepararea mancarurilor speciale de Craciun te imbie cu arome irezistibile. Daca ai gustat de cinci ori din crema pentru prajituri, de trei ori din sarmale si de alte cateva ori din piftie, nu ai facut decat sa acumulezi calorii nedorite. Apeleaza la o varianta mai simpla: iesi din bucatarie si cumpara preparatele de-a gata. Vei gusta din ele doar in momentul mesei de Craciun.

3 Stai cat mai departe de gustari

Daca mergi in vizita la un prieten, la o petrecere sau la parinti, incearca sa nu te asezi exact langa platoul cu prajituri. Angreneaza-te mai degraba intr-o discutie, participa la amenajarea bradului sau de ce nu... danseaza.

4 Atentie la alcool

Un pahar de vin poate contine 90 de calorii, o bere – 150, un gin tonic 170. Mai multe calorii se ascund in cocktailuri sau in bauturile cu cafea. Cunoscutul cocktail Pina Colada poate contine intre 300 si 500 de calorii, iar cocktailul Long Island poate contine chiar si 800 de calorii. Nici berea nu sta prea departe: o doza de 500 ml poate contine aproximativ 200 de calorii.

5 Imparte cadourile comestibile primite

Daca seful sau un coleg de serviciu iti ofera in dar de Craciun o cutie cu bomboane, imparte cadoul primit cu invitatii sau prietenii care vin la tine in vizita. Nu deschide cutia pana vin acestia, deoarece s-ar putea sa-ti fie foarte greu sa te opresti.

6 Opteaza pentru mancaruri lejere

Daca ai invitati la masa de Craciun, evita sa optezi pentru mancarurile pline de grasimi (carnati, piftie, toba, caltabos etc) si alege o varianta mai light. Sarmalele prepara-le cu carne de curcan, pregateste friptura doar la gratar, inlocuieste maionezele grase cu dresinguri din iaurt degresat. Ca antreu, iti poti servii invitatii cu tartine cu somon fume, legume proaspete, branza de vaci etc.

7 Alege alimente usoare

Mancarurile de Craciun pot fi la fel de savuroase si fara alimente grase. In perioada Sarbatorilor de iarna, pe masa ta nu ar trebui sa lipseasca fructele de sezon - portocale, mandarine, clementine – bogate in vitamine si fibre esentiale. Nucile sunt alimente excelente pentru inima datorita grasimilor mononesaturate si dau un gust aparte prajiturilor. De asemenea, frunzele de menta pot asezona diverse preparate culinare, mai ales daca tinem cont si de rolul lor calmant asupra stomacului.

8 Evita prajiturile foarte dulci

De pe masa de Craciun, de cele mai multe ori nu lipseste tortul sau prajiturile cu crema. Ai insa varianta de a alege o varianta de prajitura cu multe fructe. De asemenea, salatele de fructe sunt un desert usor care nu iti vor cadea greu la stomac.

9 Profita de zapada

Daca le vei propune o bataia cu bulgari de zapada invitatilor sau prietenilor cu care iti vei petrece Sarbatorile de iarna, cu siguranta nu vei fi primi refuzuri. Cu totii ne dorim sa retraim clipele din copilarie cand ne jucam in zapada ore in sir. Aceasta distractie te va costa doar... cateva sute de calorii pierdute.

10 Danseaza cat mai mult

O petrecere frumoasa este o petrecere la care lumea danseaza, canta si se distreaza. Renunta pentru un moment la colindele linistite si alege un ritm de muzica antrenant care sa-i incite pe toti la dans.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare