Dieta si nutritie

#beneficii sanatate #mirodenii #beneficii #condimente

7 mirodenii pe care ar trebui sa le folosesti – Ce puteri terapeutice au?

Vindecatorii traditionali din intreaga lume sunt convinsi de puterea terapeutica a mirodeniilor. Afla care sunt principalele mirodenii vindecatoare cu efect benefic asupra organismului si ce spun cercetatorii in domeniul medical despre acestea.

1. Rozmarinul, cea mai populara mirodenie din lume

Potrivit unui studiu prezentat pe NCBI, rozmarinul este un aliat al bunei functionari a creierului, poate preveni bolile degenerative, problemele de concentrare si chiar boala Alzheimer. Cercetatorii considera ca rozmarinul este bun in cazuri de pierdere a memoriei. Mirosul de rozmarin poate imbunatati memoria si gandirea. Uleiul de rozmarin reduce anxietatea. Rezultatele studiilor au aratat ca rozmarinul poate avea efecte terapeutice pozitive la pacientii cu dementa si boala Alzheimer.

Rozmarinul are si alte beneficii terapeutice:

 

  • Este eficient si in tratamentul simptomelor de depresie;
  • Sporeste fluxul urinar ca un medicament diuretic;
  • Ajuta in tratamentul infectiilor urinare;
  • Reduce efectul glicemiei la pacientii cu diabet (se foloseste extract de rozmarin);
  • Reduce cu 50% durerea oamenilor care sufera de artrita;
  • Amelioreaza inflamatiile si simptomele de mancarime la pacientii cu dermatita severa; Inhiba dezvoltarea cancerului de san.

2. Piperul negru previne obezitatea

Conform unui studiu de pe NCBI, piperul negru ajuta in prevenirea obezitatii. Experimentul s-a facut pe soareci de laborator care erau obezi si care au fost hraniti timp de 16 saptamani cu hrana ce avea si piper negru. Acest condiment are compusi bioactivi care ajuta in tratamentul afectiunilor gastrice si respiratorii.

Piperul negru intensifica perioada de tranzit intestinal, astfel previne constipatia si alte probleme gastrointestinale. Piperul negru stimuleaza digestia, ajuta la metabolizarea unor medicamente, poate creste durata de viata a pacientelor care sufera de cancer mamar, inhiba tumorile in cazuri de cancer de colon, ajuta in lupta cancerului de plamani.

3. Oregano previne intoxicatiile alimentare

Oregano este un condiment excelent pentru sanatatea oamenilor. Are substante care distrug bacteriile ce produc intoxicatii alimentare. in combinatie cu cimbru, oregano poate ajuta la reducerea inflamatiilor in cazuri de colita. Daca este folosit cu extract de merisoare poate fi un tratament bun impotriva ulcerului la stomac. Uleiul de oregano este eficient in tratamentul bolilor de ficat, cum este boala ficatului gras.

Terapeutii recomanda oregano in dieta pentru ca are si alte beneficii pentru sanatate si anume:

 

  • Ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange;
  • Extractul de oregano poate fi un medicament pentru tratamentul sindromului metabolic;
  • Poate incetini boala Alzheimer;
  • Combate infectiile cu stafilococi;
  • Poate preveni dezvoltarea cancerului de colon.

4. Curcuma reduce inflamatiile

Curcuma are compusi bioactivi cu proprietati terapeutice vindecatoare puternice. S-a constatat ca acest condiment reduce inflamatiile si combate infectiile bacteriene. Efectele sale antiinflamatoare sunt puternice, asemanatoare unui medicament antiinflamator si in plus nu are efecte secundare.

Curcuma are proprietati antioxidante, poate preveni imbolnavirea pentru ca lupta impotriva atacului nociv al radicalilor liberi. Curcuma stimuleaza anumite enzime din organism si neutralizeaza radicalii liberi.

Potrivit studiilor cercetatorilor, curcuma are polifenoli cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante, reduce inflamatiile din creier, previne pierderea memoriei si poate incetini boala Alzheimer.

5. Ghimbirul este o mirodenie vindecatoare

Ghimbirul are gust intens, este putin iute, foarte aromat, se foloseste proaspat sau sub forma de pulbere. Ghimbirul ajuta la cresterea poftei de mancare, stimuleaza digestia, reduce secretiile in exces din plamani si astfel ajuta in cazuri de astm. Ghimbirul curata intestinele, ajuta in tratamentul racelilor, scade febra, reduce durerile de stomac si are efect bun in problemele circulatorii.

6. Sofranul are efect anticancerigen

Sofranul este considerat cel mai scump condiment din lume. Are proprietati antiinflamatorii, anticancerigene, antimicrobiene, antibacteriene. Este un bun remediu in tratamentul multor boli si afectiuni, stabilizeaza starea de spirit. Poate fi folosit in tratamentul ranilor, arsurilor pentru ca este un antiseptic natural.

Sofranul ajuta in cazuri de boala Alzheimer, s-a demonstrat ca poate incetini declinul cognitiv. Este recomandat si in cazuri de infertilitate masculina, se consuma 50 mg de sofran zilnic.

In medicina traditionala, sofranul este folosit pentru tratamentul insomniei, anxietatii, pierderilor de memorie. sofranul reduce simptomele de sindrom premenstrual si combate crampele menstruale. Potrivit unor studii realizate pe soareci de laborator, sofranul reduce simptomele de scleroza multipla.

Sofranul are compusi cu proprietati antioxidante, de aceea ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi, combate stresul oxidativ, reduce inflamatiile. Are proprietati antidepresive si protejeaza celulele creierului impotriva deteriorarii. Prin folosirea sofranului in dieta se imbunatateste memoria, capacitatea de invatare, starea de dispozitie.

Cercetatorii precizeaza ca sofranul are proprietati anticancerigene, poate combate celulele anormale care declanseaza cancerul de colon, fara a afecta celulele din jur. El este recomandat si in prevenirea si combaterea altor tipuri de cancer: de san, de plamani, de prostata, de col uterin, de piele. sofranul are un antioxidant care poate face celulele canceroase sa fie mai sensibile la chimioterapie.

Alte stiri medicale de actualitate poti citi pe Internet, astfel poti afla despre medicamente noi, despre tratamente naturiste si conventionale, sfaturi si informatii de la specialistii in domeniul medical pentru a-ti imbunatati sanatatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare