Dieta si nutritie

#intoxicatie alimentara #alimentatie sanatoasa #alimente de vara

Cum sa previi intoxicatiile alimentare din timpul verii

Gratare, picnicuri, petreceri la piscina sau la mare, vara aduce cu sine, pe langa temperaturile ridicate si distractie, si mancaruri preparate pe loc. Insa, in acest fel mancarea este mai expusa la bacterii si contaminari.

In sezonul cald, mai mult ca in oricare alta perioada a anului, este foarte important sa ai grija la modul in care manevrezi preparatele alimentare. De asemenea, trebuie sa ai grija suplimentara la alimente daca la petrecerile tale vin si femei insarcinate, copii, persoane in varsta sau bolnave.

Iata mai jos cateva reguli dupa care sa te ghidezi atunci cand prepari mancarea pentru petrecerile de vara:

Cele mai multe intoxicatii alimentare din timpul verii sunt cauzate de bacterii precum salmonella, E.coli, campylobacter sau listeria. Toate aceste bacterii se dezvolta rapid la temperaturi ridicate. In combinatie cu mesele in aer liber, fara frigider sau apa curenta, mancarurile contaminte pot duce la o serie de probleme medicale.

Pentru a preveni contaminarile cu bacterii, este foarte important sa depozitezi alimentele in locuri speciale, in conditii optime. Alimentele perisabile trebuie sa stea la rece, bine sigilate, departe de alte alimente.
 

La cumparaturi


Verifica bine alimentele inainte de a le pune in cosul de cumparaturi. Evita carnea depozitata in ambalaje care curg si ai grija ca alimentele sa fie bine congelate. Fructele si legumele sectionate trebuie depozitate in ambalaje din plastic, tinute la rece. Daca nu se gasesc ambalate in acest mod, nu le cumpara.

In cosul de cumparaturi, delimiteaza bine zona de carne si zona de fructe, legume si alte preparate. In acest fel vei evita contaminarea tuturor alimentelor.

Daca cumperi alimente inghetate sau congelate, adauga-le in cos la finalul cumparaturilor, pentru a evita dezghetarea sau curgerea lor peste celelalte alimente.
 

Acasa


Cand vii de la cumparaturi, trebuie sa depozitezi imediat alimentele in frigider sau alte locuri racoroase. Sosul marinat pentru carnea la gratar trebuie depozitat la frigider.

De asemenea, nu spala carnea cruda. In acest fel bacteriile de pe carne pot ajunge si pe alte alimente. In schimb, trebuie sa speli bine fructele si legumele.
 

La picnic


Alimentele pe care le iei cu tine la picnic sau gratar trebuie bine separate. Alimentele calde, reci, carnea, fructele si legumele trebuie bine separate, astfel incat sa nu se atinga. Este indicat sa ai la indemana intotdeauna mai multe farfurii atunci cand gatesti: una pentru carnea cruda si alta pentru carnea gatita.

La picnic de mare ajutor sunt si recipientele care racesc, in care sa tii fructele, legumele, bauturile sau deserturile. Ai grija sa ai in permanenta apa, cu care sa speli alimentele, dar si mainile.

Spala-te pe maini dupa fiecare manuire a alimentelor, pentru a preveni contaminarea. De asemenea, spala bine si tocatoarele si alte ustensile de gatit, inainte de a le folosi pentru alte preparate. Este indicat sa ai la indemana si prosoape, farfurii si tacamuri de unica folosinta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare