Dieta si nutritie

#calorii #greutate #digestie #sarbatori #craciun #paste

Cum sa iti mentii greutatea de Sarbatori

Poti trece de perioada Sarbatorilor fara sa abuzezi de mancarurile bogate in calorii. Evita excesele, privilegiaza calitatea mancarii si variaza meniul. Acestea sunt principalele sfaturi de care este bine sa tii cont pentru a nu suferi dupa mesele copioase de Paste, Craciun sau Revelion.

 

O mare parte dintre eforturile dietetice facute pe timpului anului se risipesc ca un fum in perioada sarbatorilor. Pentru a te bucura din plin de petreceri fara a te culpabiliza mai apoi ca nu ai mancat rational, iata cateva reguli simple, extrem de utile care sa nu iti aduca kilograme in plus.

  • Mananca putin si des. In acest fel nu iti va fi foame, iar tentatiile vor fi mult mai usor de tinut in frau. In timpul mesei poti sa gusti din toate, insa mici portii, facand pauze dese pentru a facilita digestia. Este indicat sa repartizezi alimentele grele pe o perioada mai mare de timp, nu sa consumi o cantitate mare o singura data.
  • Redu grasimile. Incearca sa reduci cat mai mult posibil aportul de grasimi saturate continute in carnea grasa (porc, miel, oaie), in produsele de patiserie si in sosuri. Opteaza pentru alimente bogate in nutrienti si grasimi „bune”, cum sunt puiul, pestele si stridiile.
  • Aperitiv format din legume si fructe. Renunta la biscuitii sarati si la alune ca aperitiv si pune accent pe legume sau fructe. Amesteca diferite legume (rosii, castraveti, ardei gras) cu un sos lejer din branza alba (putina sare, piper, lamaie) si gata: ai pregatit o salata delicioasa, foarte sanatoasa.
  • Atentie la bauturile alcoolice. In ceea ce priveste bauturile alcoolice, opteaza pentru sampanie simpla (70 de calorii/ cupa) fata de cea dulce (120 calorii/cupa), pentru vin rosu (87 calorii/pahar) fata de cel alb (105 calorii/pahar). De asemenea, asocierea alcool – suc de fructe (chiar si light) elibereaza insulina, transforma zaharurile in lipide si favorizeaza stocarea grasimilor. Ai grija cat alcool consumi pentru a nu suferi a doua zi din cauza mahmurelii. Poti uita la un moment cate bauturi ai consumat si mai ales numarul caloriilor care se ascund in pahar.
  • Supa, fel principal de mancare. Supa de legume poate fi consumata din abundenta pentru ca nu ingrasa si ofera senzatia de satietate. Poti folosi carne de pui macra sau peste pentru un gust mai deosebit. La masa de Sarbatori , pe langa supa, poti introduce carne de pui la gratar la care sa adaugi legume inabusite. Este un fel de mancare recomandat in special celor care au probleme mari cu greutatea sau care tin anumite diete medicale.
  • Nu face asocieri calorice. Carnea de miel sau porc garnisita cu cartofi este una dintre capcanele meselor festive. Se stie ca friptura asociata cu cartofii prajiti este o bomba de calorii. Daca vrei sa nu mananci doar carne simpla poti alege legume fierte sau o salata de cruditati.
  • Muraturile usureaza digestia. O muratura dupa o bucata de carne reprezinta un adevarat desfat pentru papilele gustative. Pe langa faptul ca nu ingrasa pentru ca sunt sarace in calorii, legumele murate contribuie benefic in procesul de digestie.
  • Indeparteaza grasimea de pe carne. In momentul in care prepari carnea, in special cea de porc, incearca sa elimini cat mai bine grasimea.
  • Nu manca in graba. Pe langa faptul ca este sanatos sa mananci incet si sa mesteci bine, in felul acesta apare mai repede senzatia de satietate.
  • Alege metoda potrivita de gatit. Se stie ca in timpul prelucrarii termice se pierde o anumita cantitate din vitaminele si proteinele prezente in alimentele crude, in functie de metoda de preparare aleasa. Unele proceduri de gatit sunt considerate mai putin sanatoase decat altele, pentru ca asigura un continut mare de grasimi, in timp ce altele sunt recomandate pentru ca pastreaza vitaminele.
  • Ceaiurile ajuta la digestie. In perioada Sarbatorilor, ceaiurile calde sunt recomandate in primul rand pentru mentinerea greutatii. Aceste infuzii aromate ajuta alimentele sa se digere mai repede si implicit contribuie la pierderea caloriilor. De asemenea, o ceasca de ceai de lamaie cu miere baut in fiecare zi previne raceala si intareste sistemul imunitar.
  • Redu consumul de prajituri. Surprinzator sau nu, o prajitura cu ciocolata contine un numar extrem de mare de calorii, aproximativ 450. Pe lista produselor care contribuie la acumularea de kilograme in plus sunt trecute prajiturile cu crema sau cu frisca (mai ales daca acestea contin unt), torturile, produsele puternic insiropate etc. Inlocuieste aceste alimente cu salatele de fructe proaspete sau cu prajiturile cu fructe – tartele, placintele etc.
  • Nu te infometa inainte de Sarbatori. Procedezi gresit daca, inainte de Paste, Craciun sau Revelion, te infometezi doar pentru a arata bine in costumul pe care ti l-ai cumparat recent. Risti sa-ti provoci o indigestie din cauza surplusului mare de alimente din acea perioada. Opteaza pentru o dieta echilibrata pe care sa o poti urma si dupa sfarsitul sarbatorilor.
  • Concentreaza-te pe dans. Petrecerile din perioada sarbatorilor vor fi cu siguranta intretinute cu muzica si voie buna. Asa ca nu sta pe scaun si ridica-te la dans ori de cate ori ai ocazia. Datorita miscarii fizice, vei consuma calorii si nu vei lasa kilogramele sa se depuna usor!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare