Dieta si nutritie

#dieta si nutritie #dieta #alimentatie #nutritie #fibre

Cum sa introduci mai multe fibre in alimentatia ta si de ce sunt acestea importante

Un beneficiu important al alimentelor bogate in carbohidrati este acela ca reprezinta o sursa importanta de fibre. In termeni cat mai simpli, fibrele reprezinta acea parte nedigerabila a fructelor sau legumelor, cum ar fi coaja de pe bobul de grau, coaja marului sau invelisul semintelor. Fibrele au rolul de a proteja organismul impotriva bolilor de inima, cancer sau probleme digestive, dar ajuta si la reglarea sau imbunatatirea altor functii.

Ce schimbari poti sa faci si tu in alimentatie incepand de acum, pentru a consuma cat mai multe fibre.

Mananca cereale in fiecare zi la micul dejun. Alege cereale integrale, fara zahar sau alti indulcitori.

Mananca doua mere pe zi. Merele sunt o sursa importanta de pectina, o fibra solubila care contribuie la senzatia de satietate si se digera usor.

Mananca la micul dejun iaurt cu mix de seminte, o data pe saptamana. Iti poti prepara un desert savuros pentru dimineata dintr-un iaurt, cereale, o lingura de seminte de in macinate si 5 capsuni mari.

Pastreaza mereu la indemana o rezerva de nuci si fructe uscate pentru gustarile din timpul zilei. Amesteca migdale, stafide si cereale bogate in fibre, chiar si cateva alune invelite in ciocolata. Poti manca un pumn mic din acest amestec bogat in fibre, la o gustare in timpul zilei.

Alege crakers din cereale integrale. Poate nu stiai pana acum, insa un cracker poate face diferenta. Acestia sunt o importanta sursa de fibre, din 10 crakers rezulta in jur de 5 grame de fibre.

Adauga boabe de fasole in salate. Fasolea boabe este una dintre cele mai importante surse de fibre si un ingredient natural pe care il poti adauga in multe preparate.

Consuma cat mai multe alimente pe baza de ingrediente integrale. Printe cele mai importante produse pe care le consumi si care ar trebui sa fie din faina sau cereale integrale sunt painea si alte produse de panificatie.

Prepara sandwich-uri cu humus. Odata ce ai adaugat pasta de naut in sandwich poti sa iei in calcul o cantitate de 7.5 grame de fibre care se regasesc in pachetelul delicios pe care l-ai pregatit. Mai poti pune frunze de spanac, felii de castravete, morcovi razuit si felii de rosii pentru inca cateva grame de fibre in plus.

Gustarea de popcorn in timpul zilei sau chiar seara este o alegere excelenta pentru a mari cantitatea de fibre consumate.

Incepe masa de seara cu o salata din frunze verzi. O astfel de salata vine cu un aport semnificativ de fibre, iar atunci cand este consumata cu un dressing light, ofera senzatia de satietate cu putine calorii, fiind in acelasi timp si optiunea ideala pentru cei care isi doresc sa slabeasca.

Mananca in fiecare zi fructe uscate la gustare. Frunctele uscate sunt o sursa importanta de fibre si in acelasi timp sunt gustoase si usor de luat la pachet, pentru o gustare.

Consuma bauturi cu multe fibre. Prepara-ti bauturi delicioase din fructe de sezon. Acestea sunt o sursa importanta de fibre, mai ales daca folosesti fructele cu tot cu coaja comestibila.

Bea cat mai multa apa in timpul zilei, atunci cand consumi alimente bogate in fibre. Pentru ca fibrele sa poata trece usor prin sistemul digestiv este nevoie de suficient de m ulta apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare