Dieta si nutritie

#imunitate supa de pui # supa de pui racela # supa de pui nutritiva #supa de pui

Cum poti sa gatesti cea mai nutritiva supa de pui care invinge pe loc raceala?

Dintre toate remediile populare despre care se spune ca inving chiar si cea mai incapatanata raceala, supa de pui este cea mai indragita. Chiar si fara sa fii racit, nu poti refuza un bol cu supa calda de pui.

Oricat ar parea de amuzant, pentru ca majoritatea oamenilor se incred in puterea vindecatoare a supei de pui, oamenii de stiinta chiar au analizat beneficiile supei de pui intr-un laborator de testare. Poate nu degeaba supa de pui si-a capatat denumirea de „penicilina evreiasca”. Un astfel de studiu realizat de o echipa de experti pulmonari a concluzionat ca supa de pui are proprietati antiinflamatoare, care amelioreaza rapid simptomele racelii prin reducerea congestiei.

Cel putin pentru cei care sufera de o raceala, o supa de pui hidrateaza si contine, de asemenea, ingrediente nutritive care sunt bine gatite si, prin urmare, sunt usor de digerat. Supa de pui vine totusi cu un beneficiu suplimentar. Proteina de pui furnizeaza o sursa ampla de cisteina, aceasta fiind un aminoacid similar chimic cu un medicament cunoscut sub numele de acetilcisteina, care poate curata mucusul.

Supa de pui pregatita la foc foarte mic va contine, de asemenea, gelatina extrasa din colagenul din carnea de pui. Gelatina ofera supei o textura catifelata si ofera un gust bogat. Este, de asemenea, o foarte buna sursa de coloizi hidrofilici, adica compusi care absorb sucul gastric si stimuleaza digestia.

Mai sunt totusi si unele modalitati minunate prin care putem imbogati supa de pui astfel incat sa stimuleze sistemul imunitar. De exemplu, putem adauga usturoi atat in supe radautene de pui, cat si in supe creme. Vreme indelungata, medicina traditionala pe baza de plante a folosit usturoiul pentru a preveni si pentru a trata racelile, gripa, tusea si pentru a expulza parazitii. Alicina este componenta biologica majora a usturoiului si este, in mare masura, responsabila pentru activitatea sa antimicrobiana. Alicina devine activa atunci cand usturoiul este zdrobit sau mestecat si compusul alicin este expus la enzima alliinaza. Din acest motiv, usturoiul ofera cele mai mari beneficii cand este consumat proaspat sau foarte putin gatit. Zdrobit marunt si adaugat in supe creme sau uns pe o felie de paine prajita, usturoiul va oferi beneficii ample.

La fel de bine, puteti adauga in supe ghimbir. Ghimbirul poseda numeroase proprietati de stimulare a imunitatii, asa ca poate imbogati o oala de supa. Gingerolul, care se gaseste in ghimbirul proaspat, are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene care pot atenua simptomele asociate cu raceala. Ghimbirul proaspat are, de asemenea, o capacitate diaforetica unica, adica poate genera caldura in intregul corp si poate provoca transpiratie, ceea ce este de dorit dupa ce trecem prin frisoanele specifice unei raceli.

Deloc mai prejos, turmericul poate fi adaugat si el intr-o oala cu supa de pui. Pe langa faptul ca va oferi o culoare tare placuta, este considerat un stimulent extraordinar al sistemului imunitar datorita antioxidantilor pe care ii contine. Cercetarile recente sugereaza, de asemenea, ca are proprietati puternice antiinflamatorii care pot reduce simptomele asociate cu raceala si gripa. Tumericul contine, de asemenea, polizaharide unice de stimulare a imunitatii, care pot contribui la procesul de vindecare in organism.

Pentru a prepara o supa delicioasa de pui, alegeti intotdeauna un pui crescut la sol, hranit cat mai natural si care are dimensiuni destul de mici. Pasarile mai mici contin mai multa piele, oase si tesut conjunctiv, ceea ce ofera supei o consistenta mai bogata si mai multa aroma. Puteti completa supa cu cateva pulpe de pui, cateva gaturi sau chiar cateva aripi pentru a face o oala mare de supa de pui cu o textura bogata, o culoare frumoasa si un gust minunat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului