Dieta si nutritie

#probleme inima #boli de inima #canicula #protejare inima

Cum iti protejezi inima pe canicula

Temperaturile ridicate reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiace. In perioadele caniculare, inima functioneaza la cote ridicate, ceea ce afecteaza sanatatea sa pe termen lung. Evita caldura, hidrateaza-te si stai in spatii cu aer conditionat pentru a preveni complicatiile cardiace.

Cum este inima afectata pe canicula

Majoritatea dintre noi stim la ce sa ne asteptam atunci cand temperaturile de afara ating cote alarmante. Transpiratia in exces si disconfortul cauzat de temperaturile ridicate sunt principalele inconveniente ale acestei perioade.

Putine persoane sunt insa constiente de efectele negative ale caldurii asupra organismului, in special asupra inmii. Este astfel foarte important sa cunosti pericolele temperaturilor ridicate si sa inveti sa recunosti semnalele de alarma pe are corpul le transmite pentru a-si proteja inima.

Pe masura ce temperaturile cresc, organismul isi mareste circulatia sangelui catre piele, pentru a incerca sa se racoreasca. Pentru fiecare 2 grade cu care creste temperatura corpului, ritmul cardiac este marit cu inca 30 de batai pe minut.

Atunci cand organismul este expus la temperaturi ridicate, pentru o perioada mai lunga de timp, acest lucru poate afecta inima intr-un mod dramatic.

Deshidratarea, un alt simptom al afectiunilor cardiace, se poate agrava si pot chiar pune viata in pericol. Atunci cand o persoana este deshidratata, inima incepe sa bata mai repede pentru a compensa reducerea tensiunii arteriale.

Masuri de protectie a inimii pe canicula

Da drumul la aerul conditionat. Aerul conditionat este unul dintre cele mai eficiente masuri pentru reducerea efectelor negative ale caldurii asupra inimii. Daca nu dispui de aer conditionat, incearca sa tii locuinta sau biroul racoros prin alte metode. Tine jaluzelele trase si foloseste ventilatoare. De asemenea, incearca sa petreci mai mult timp in spatiile care dispun de aer conditionat si sa eviti expunerea la soare.

Hidrateaza-te. Fie ca stai in interior, fie ca esti tot timpul pe drumuri prin oras, este foarte important sa te hidratezi cat mai bine. Tine in permanenta la tine o sticla cu apa. Incearca sa vei cel putin un pahar cu apa rece la fiecare ora si chiar mai mult daca esti expus la surse de caldura sau transpiri. In acest fel vei preveni deshidratarea, care este un factor de risc major pentru afectiunile cardiace.

Evita soarele. Medicii recomanda sa stai inauntru cat mai mult posibil in perioadele caniculare. Daca ai activitati de efectuat afara, este indicat sa fie facute in timpul diminetii, pentru a evita orele critice. Ai grija sa eviti si activitatile epuizante in aer liber, precum alergatul sau alte sporturi. Incearca sa te racoresti in locuri racoroase si umbroase.

Afla care sunt riscurile. Bebelusii, copiii mici si adultii de peste 65 ani, dar si persoanele care sufera de diverse afectiuni cardiace sunt categorii de risc pentru afectiunile cardiace cauzate de caldura. Daca faci parte din aceste categorii, ia masurile corecte de prevenire si hidrateaza-te corespunzator.

Ai grija la ce mananci. In zilele caniculare, evita consumul in exces de zahar, care deshidrateaza organismul. Incearca sa consumi alimente proaspete, fructe si legume, care contin multe vitamine si minerale. Consuma alimente precum pepene rosu, salata verde sau iaurt.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare