Dieta si nutritie

#exces alimentar #intoxicatii alimentare #mahmureala #craciun # alimentatie craciun

Sfaturi pentru un Craciun sanatos

De Craciun evita excesul de alimente si alcool si fii atent la toxiinfectiile alimentare. Spala-te cat mai des pe maine, evita contamianrea alimentelor si citeste bine etichetele produselor pe care le cumperi.

Iata cum sa ai parte de un Craciun fericit si sanatos:

 

Evita mancatul in exces


In perioada sarbatorilor de iarna tentatiile alimentare sunt la tot pasul si uitam de regulile sanatoase de alimentatie. De obicei, in aceste zile consumam chiar si de 3-4 ori mai multe alimente decat intr-o zi obisnuita.

Aceasta perioada este riscanta in special pentru persoanele care deja au probleme cu greutatea. Acum se consuma mai mult alcool, mai multe aperitive si dulciuri ca niciodata, iar mare parte dn cadourile de Craciun includ si tablete sau cutii cu ciocolata. Este astfel extrem de dificil sa rezistam tentatiilor.

Mancatul in exces are numeroase consecinte nocive asupra organismului uman. De cate ori ai ocazia, incearca sa faci miscare, in special dupa o masa copioasa . Nu trebuie sa alergi sau sa mergi la sala de sport . O scurta plimbare prin parc este suficienta pentru a te face sa te simti mai bine si mai energic.

De asemenea, incearca sa nu mananci in fata televizorului sau calculatorului. Mananca incet, alege cu grija alimentele pe care le consumi si nu manca mai mult decat poti.

Incearca sa consumi cate putin din toate preparatele, astfel incat sa te bucuri de sarbatoare si de bucatele bune, fara a fi nevoit sa iti deschizi un nasture la pantalon. Cand esti satul, ridica-te de la masa si implica-te in alte activitati, precum spalatul vaselor sau supravegherea copiilor.
 

Evita intoxicatiile alimentare


Craciunul este una dintre cele mai iubite sarbatori, atat de cei mici, cat si de cei mari. Tot acum familiile se aduna, ir atmosfera este cu adevarat una de sarbatoare. De Craciun, o alta bucurie este prepararea mancarurilor care vor sta pe masa de sarbatoare.

Pe langa bucuriile aduse de mancarea buna, atmosfera placuta si cadourile frumoase, exista insa si numeroase motive de ingrijorare. Intoxicatiile alimentare pandesc in aceasta perioada si este astfel foarte important sa ai grija la modul de preparare al bucatelor.

Pentru a evita intoxicatiile alimentare este indicat sa te speli bine pe maine inainte de a gati, sa cureti bine suprafetele de gatit si sa folosesti tocatoare separate pentru carne si legume, pentru a preveni contaminarea.

De asemenea, ai grija si la alimentele pe care le cumperi. Incearca sa folosesti ingrediente proaspete si sa citesti cu atentie etichetele.
 

Evita consumul de alcool in exces


Sarbatorile de iarna sunt asociate si cu excesul de alcool. In afara de efectele asupra sanatatii, alcoolul poate fi un factor decisiv in conflicte violente si in accidente rutiere. Chiar daca perioada Sarbatorilor este greu de imaginat in familia ta fara un pahar de vin sau fara o bere, traditia poate fi schimbata.

Propune activitati noi care sa inlocuiasca timpii morti in care cei mai multi oameni sunt tentati sa bea de sarbatori. O plimbare afara va ajuta digestia si va consuma caloriile din bauturile alcoolice. Jocurile de societate iti pot distra apropiatii care nu vor mai recurge la bautura din plictiseala.

Incearca sa alternezi bauturile alcoolice cu cocktailuri nonalcoolice, limonada sau sucuri naturale din fructe.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare