Dieta si nutritie

#sare #consum # chipsuri #atac de cord #semipreparate #carne afumata #supe instant

Consumul excesiv de sare poate ucide: la ce pericole te expui prin abuz

Consumul excesiv de sare poate provoca atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, dar si afectiuni ale inimii, se arata intr-un nou studiu, realizat de cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard. Potrivit sursei citate, 15% din numarul anual al deceselor sunt din cauza consumului de sare.

Ce cantitate de sare consuma o persoana intr-o zi

Aproximativ 488 de oameni de stiinta din peste 300 de institutii localizate in 50 de tari au prezentat rezultatele a 247 studii, realizate pe parcursul a 10 ani. In acest timp au analizat care este cantitatea de sare consumata de populatia lumii si care sunt efectele acestui consum asupra sanatatii.

Tarile in care au loc cele mai multe decese cauzate de consumul excesiv de sare sunt Ucraina, Rusia si Egipt, in timp ce in Qatar, Kenya si Emiratele Arabe Unite, sarea se consuma cu moderatie, de unde si numarul scazut al deceselor provocate de acest aliment.

Trei sferturi dintre adultii din intreaga lume consuma aproape de doua ori mai multa sare decat cantitatea zilnica recomandata. Motivul pentru care consumul de sare este unul ridicat este acela ca oamenii nu consuma mancare gatita acasa. Acestia fie merg la restaurant, fie consuma produse semipreparate, din cauza programului incarcat, care nu le permite sa gateasca sanatos.

Ce cantitate de sare ar trebui consumata intr-o zi

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul de sare moderat, nu mai mult de 2.000 de miligrame pe zi, in timp ce Asociatia Americana a Inimii stabileste limita recomandata la 1.500 miligrame pe zi. In acest sens, nu este necesar sa fie adaugata sare in mancare pentru a primi necesarul de clorura de sodiu, intrucat aceasta cantitate se regaseste in alimentele naturale, netratate chimic.

Pentru a-ti asigura aportul de sare, necesar organismului si, in acelasi timp, sa dai savoare mancarurilor gatite, poti inlocui sarea cu usturoi, ceapa, bors, patrunjel, verdeturi uscate sau piper.

Sarea trebuie consumata cu moderatie inca din copilarie, intrucat atunci se formeaza obiceiurile culinare.

Ce probleme de sanatate pot aparea din cauza consumului excesiv de sare

Excesul de sodiu pe termen lung duce la ingrosarea peretilor vaselor de sange. De asemenea, consumul de sare a fost asociat si cu disfunctia endoteliala, care poate duce la ateroscleroza.

De asemenea, un aport mare de sare afecteaza tesuturile rinichilor si poate duce la fibroza tesuturilor renale.

Sarea consumata in exces poate provoca pierderi de calciu, care duc la scaderea densitatii oaselor. Astfel, femeile risca sa sufere de osteoporoza, in special femeile aflate la menopauza, care sunt mai vulnerabile.

In plus, sarea reprezinta principalul factor al producerii cancerului de stomac, deoarece o alimentatie bogata in sare creste riscul dezvoltarii bacteriei Helicobacter pylori in stomac, care este responsabila pentru aparitia ulcerului.

Care sunt alimentele bogate in clorura de sodiu

Conservele de carne sau legume, carnea afumata si sarata, branzeturile, muraturile, sosurile, supele instant, chipsurile, covrigeii se numara printre alimentele care contin o cantitate ridicata de sare.

Sursa foto: cardiosmart.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare