Dieta si nutritie

#alimentatie #colesterol

Colesterol marit? Alimentele care te ajuta sa il reglezi

Colesterolul prea mare este de vina pentru o multime de afectiuni, iar daca te numeri printre cei ale caror analize nu arata deloc bine, trebuie sa stii ca nu trebuie sa renunti la a te hrani pentru a reusi sa-l readuci in limite normale.

 

Colesterolul are rol de liant intre celule si de stabilizator. Cel benefic, secretat de corpul uman, echilibreaza sistemul celular, curata peretii vaselor de sange si neutralizeaza grasimile daunatoare; el ajuta la optimizarea digestiei si a activitatii sistemului imunitar si stimuleaza producerea unor hormoni esentiali. Colesterolul daunator, cel pe care il crestem printr-o alimentatie nesanatoasa si prin lipsa de activitate fizica, este cel care se depune pe vasele de sange, favorizand aparitia bolilor de natura cardiaca si neurologica; destabilizarea valorilor optime ale colesterolului este potentata si de fumat, stres si un stil de viata dezorganizat.

Vestea buna este ca o metoda sigura si eficienta de a controla nivelul de colesterol este includerea in dieta a unor alimente care ajuta la scadere acestuia, concomitent cu renuntarea la grasimi saturate, regasite in multe produse.

Alimente care scad colesterolul

In general, o dieta bazata pe plante si fara grasimi nesaturate aduce colesterolul in limite normale. Asociate cu alimente care au proprietatea speciala de a scadea colesterolul, acestea vor da rezultate si mai bune.

Drojdia rosie de orez contine lovastatin, compus regasit in multe medicamente recomandate pentru reducerea colesterolului. La fel de sanatoase sunt si ciupercile pleurotus, care, pe langa lovastatin, contin si beta-glucani.

Alimentele bogate in fibre solubile, precum ovaz, bame si orz, soia, migdale si nuci, pot reprezenta solutia pentru problemele cu colesterolul.

Fructele intensifica arderile si previn depunerea grasimilor, datorita aminoacizilor si vitaminelor. Merele, citricele si fructele de padure sunt cele mai indicate.

Legumele sunt si ele un "dusman" de temut pentru colesterol, fiind, totodata, hranitoare si pline de nutrienti esentiali pentru tranzitul digestiv. Varza, sfecla, dovleceii si fasolea sau mazarea sunt recomandate de nutritionisti celor care au colesterolul prea mare.

Lactatele recomandate in dislipidemii sunt cele degresate, iar cerealele integrale contribuie si ele la diminuarea colesterolului.

Evitati dulciurile, produsele de patiserie, fainoasele si bauturile carbogazoase, iar carnea, chiar si cea de peste, ouale, condimentele si sosurile trebuie sa se regaseasca pe cat de putin posibil in dieta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului