Dieta si nutritie

# supliment colagen #colagen

Colagenul - cand trebuie sa consumam suplimente cu collagen

Dieta este foarte importanta pentru mentinerea unui ten catifelat si tanarat si totul se reduce la colagen.

Colagenul este proteina care confera pielii structura, supletea si intinderea de care are nevoie pentru a arata perfect. Sunt mai multe tipuri de colagen si corpul uman contine aproximativ 3. Pe masura ce imbatranim, producem mai putin colagen si apare tendinta de a face riduri. Acest lucru explica si succesul pe care il au suplimentele cu colagen din magazine. Diferenta principala dintre pilule si alimentele cu colagen este ca primele scad capacitatea organismului de a folosi un nutrient.

De ce sunt importante produsele alimentare care contin colagen?

Produsele alimentare cum sunt sunt preparatele din oase, contin o forma de colagen biodisponibil pe care corpul o poate utiliza imediat, ceea ce face ca aceste produse sa fie superioare suplimentelor.

In plus, din moment ce suplimentele sunt fara prescriptii medicale sunt nereglementate, ceea ce inseamna ca pot contine si ingrediente novice. Consumul de alimente bogate in colagen sau alimente care pot stimula productia de colagen, contribuie la construirea blocurilor de aminoacizi de care organismul are nevoie de pentru a mentine pielea in stare buna.

Prolina, lizina si glicina sunt trei aminoacizi foarte importanti pentru sinteza colagenului.

Pulberile cu oase

Cercetarile recente au aratat ca pulberile cu oase sunt cele mai populare cai de administrare a colagenului. Aceste pulberi se umfla in apa, moment in care este extras colagenul. In momentul in care este produsa o supa din aceste pulberi, poate fi asezonata si cu mirodenii pentru aroma.

Pentru ca produsul este facut din oase si tesut conjunctiv, acesta contine calciu, magneziu, fosfor, glucozamina, aminoacizi si alte susbtante nutritive.

Cu toate acestea, fiecare produs este diferit datorita calitatii oaselor utilizate alaturi de alte ingrediente.

Puiul este o foarte buna sursa de colagen

Foarte multe suplimente cu colagen sunt derivate din pui. Carnea alba preferata de un numar mare de persoane contine colagenul necesar. Tesuturile conjunctive pe care puiul le are din abundenta fac ca puiul sa fie o foarte bogata sursa de colagen.

Gaturile de pui si alte cartilaje sunt surse perfecte de colagen, utilizate in tratamentul artritei.

Pestele si crustaceele

La fel ca si alte animale, pestele si crustaceele au oase si ligamente formate din colagen. Anumiti specialisti au aratat ca colagenul marin este mai usor absorbit decat cel din alte surse. Poti include peste la toate mesele de peste zi insa este important de mentionat faptul ca peste contine cel mai putin colagen dintre toate sursele alimentare. Oamenii nu consuma de obicei bucati de peste care au un continut ridicat de colagen cum sunt capul, aripile sau cozile. Pielea este o buna sursa de peptide din colagen.

Albusul de ou

Chiar daca ouale nu contin tesut conjunctiv asa cum se intampla in cazul altor produse de origine animala, albusul de ou are in compozitie o cantitate mare de prolina, acesta fiind unul dintre aminoacizii necesari pentru productia de colagen.

Citrice

Vitamina C joaca un rol foarte important in productia de colagen. Obtinerea unei cantitati de vitamina C optime este importanta pentru sanatatea pielii. Asa cum stii deja, citricele cum sunt portocalele, graperuitul si lamaile sunt pline de acest nutrient. Poti incerca o jumatate de grapefruit pentru micul dejun si poti pune felii de portocala in salata.

Fructele de padure

Chiar daca citricele par sa aiba cel mai mare continut de vitamina C, fuctele de padure reprezinta o alta sursa perfecta. Capsunile ofera de fapt mai multa vitamina C comparativ cu portocalele. Afinele, zmeura si murele ofera o doza importanta de vitamina C, de asemenea. In plus, fructele de padure sunt bogate in antioxidanti, care protejeaza pielea de diverse afectiuni.

Fructele tropicale

Fructele tropicale sunt foarte bogate in vitamina C. Mango, kiwi, ananasul si guava nu sunt doar delicioase ci si foarte buni stimulenti pentru productia de colagen. Guavele contin foarte putin zinc, un alt factor important care determina productia de colagen.

Usturoiul

Usturoiul da mai mult decat aroma preparatelor facute in casa. Poate stimula productia de colagen deoarece are un continut de sulf ridicat, acesta fiind un mineral care ajuta la sinteza si la prevenirea distrugerii colagenului. Nu trebuie sa consumi foarte mult usturoi pentru a beneficia de toate proprietatile sale.

Legumele cu frunze si verdeturile

Verdeturile cu frunze sunt foarte importante pentru o dieta sanatoasa. Acestea ofera si beneficii estetice importante. Spanacul, stevia, salata sunt pline de clorofila si sunt cunoscute pentru proprietatile antioxidante. Anumite studii arata ca consumul de clorofila determina productia de colagen.

Fasolea

Fasolea este un aliment bogat in proteine care contine si aminoacizii necesari pentru sintetizarea colagenului. In plus, multe tipuri de fasole sunt bogate in cupru, un alt ingredient necesar pentru productia de colagen.

Caju

Data viitoare cand mananci o mana de fructe cu coaja lemnoasa, incearca si caju. Aceste nuci contin cupru si zinc si ambele substante stimuleaza capacitatea organismului de a produce colagen.

Rosii

O alta sursa importanta de vitamina C sunt rosiile. O rosie de dimensiuni medii ofera pana la 30% din nutrientii importanti pentru colagen. Rosiile au o cantitate mare de licopen, un puternic antioxidant care sustine pielea.

Ardei grasi

Atunci cand pui rosii la salata sau in sandwich, poti pune si cateva felii de ardei galben sau rosii. Aceste legume au un continut ridicat de vitamina C si contin capsiacina, o substanta cu rol antiinflamator, care combate semnele de imbatranire.

Carbohidratii si zaharul pot sa deterioreze colagenul

Pentru ca organismul sa isi poata produce colagenul este important sa nu consumi foarte multi carbohidrati procesati sau zagar. O dieta bogata in proteine din sruse vegetale sau animale ofera aminoacizii critici care determina productia de colagen.

Daca alimentele recomandate mai sus nu sunt pe lista ta de cumparaturi, poti incerca alte surse de vitamina C, zinc si cupru. Fructele bogate in vitamine si minerale sunt un prieten pentru pielea supla. Pentru rezultate bune obtinute in timp rapid asigura-te ca stai departe de cantitati mari de zahar sau carbohidrati rafinati care pot genera inflamatii si pot opri productia de colagen.

Puteti citi aici despre beneficiile administrarii de colagen si acid hialuronic: https://vegis.ro/blog/beneficiile-administrarii-de-colagen-si-acid-hialuronic/

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.