Dieta si nutritie

#dieta de slabit #dieta atkins #dieta disociata #dieta montignac #grupe de sange #dieta

Cele mai populare diete de slabit din lume

In momentul in care ai decis ca este timpul sa slabesti, cu siguranta ai fost in impas in ceea ce priveste alegerea dietei potrivite. Intr-adevar, nu este o decizie usoara deoarece fiecare dieta are avantajele si dezavantajele ei si mai ales nu orice regim alimentar se potriveste organismului si stilului tau de viata.

Pentru a face alegerea potrivita, iti prezentam cele mai populare sase diete de slabit din lume si ce presupun acestea:

 

1 Dieta de slabit montignac

 

In perioada anilor 80, michel montignac a pus bazele primei dieta de slabit bazata pe constietizarea indexului glicemic al alimentelor. Alimentele cu un index glicemic scazut prezinta o posibilitate redusa de a fi stocate sub forma de grasimi in organism.

Dieta de slabit Montignac presupune o alegere atenta a alimentelor care compun mesele din zi: se pot consuma glucide, insa doar daca indexul glicemic este scazut si niciodata combinate cu grasimi saturate. Astfel, persoanele care vor sa slabeasca trebuie sa evite sa amestece diverse alimente intre ele, deoarece pot fi incompatibile. In aceasta categorie intra glucidele (zaharuri) si lipidele (grasimi).

Citeste mai mult despre Dieta Montignac.

 

2 Dieta Atkins

 

Ideea de baza a dietei de slabit Atkins este aceea ca excesul ponderal va fi intotdeauna legat de o asimilare precara a grasimilor. De aceea, in dieta de slabit Atkins sunt suprimate toate glucidele, astfel este cunoscuta si sub numele de dieta fara glucide, mai precis fara paste fainoase, orez, cartofi, paine, anumite fructe, chiar si legume, si in special fara tot ce contine zahar.

In schimb, in aceasta cura de slabire se pot consuma fara retinere carne, peste, unt, branzeturi, oua. Dieta Atkins poate fi considerata o dieta restrictiva, deoarece exclude din alimentatie anumite categorii de alimente, fara sa tina cont insa de numarul de calorii.

Afla mai multe despre Dieta Atkins.

 

3 Regimul mediteranean

 

Daca esti un mare consumator de produse vegetale, atunci regimul mediteranean ti se potriveste foarte bine. Majoritatea nutritionistilor il considera o metoda sanatoasa de a pierde in greutate, deoarece se bazaza pe o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume si saraca in grasimi animale. Uleiul de masline constituie o sursa esentiala de lipide, in timp ce branza de capra sau de oaie este produsul lactat cel mai prezent in aceasta dieta.

De asemenea, in acest regim se regaseste si pestele si carnea alba, cea rosie fiind exclusa, deoarece este prea bogata in acizi grasi. Poti urma acest regim nu neaparat pentru a slabi, ci pentru a avea un corp sanatos si pentru a preveni boli grave precum cancerul sau afectiunile cardio-vasculare.

Mai multe detalii despre Regimul mediteranean.

 

4 Dieta de slabit South Beach

 

Aparuta in SUA in urma descoperirii de catre cardiologul american Arthur Agatston, dieta de slabit South Beach este considerata cea mai in voga dieta de la aparitia regimului disociat. Aceasta se bazeaza pe principiul „calitatea este importanta si nu cantitatea”. dieta de slabire South Beach cunoscuta si sub numele de „Miami” te invata sa privilegiezi carbohidratii buni si grasimile bune, care nu duc la cresterea colesterolului.

Carbohidratii buni sunt cei continuti de anumite legume, fructe si cereale integrale, in timp ce carbohidratii rai sunt cei continuti de produsele rafinate (paine, produse de patiserie, zahar etc).

 

5 Dieta disociata


Desi nutritionistii nu o considera tocmai o dieta de slabire sanatoasa, dieta disociata atrage tot mai multi adepti datorita avantajului ca pierderea kilogramelor survine rapid. Dieta disociata se bazeaza pe principiul ca alimentele consumate individual nu ingrasa, ci combinatiile dintre acestea.

De exemplu, poti sa mananci friptura si cartofi prajiti, dar nu la aceeasi masa, deoarece aceasta asociere este periculoasa pentru silueta. Regula de baza este aceea ca trebuie sa alternezi alimentele in fiecare zi: o zi legume, o zi fructe, o zi lactate, o zi carne etc.

Citeste despre Dieta disociata.

 

6 Dieta grupelor de sange

 

Terapeutul naturist Peter D’Adamo, care a pus bazele dietei grupelor de sange, considera ca modul in care organismul metabolizeaza alimentele este favorizat de fiecare grupa de sange in parte. Teoria dietei grupelor de sange porneste de la ideea ca fiecare grupa sanguina are substante unice care reactioneaza intr-un anume fel in urma consumarii unui aliment, fapt ce poate duce la probleme de sanatate, implicit tulburari de greutate.

Asadar, specialistul este de parere ca ar trebui sa mancam exact ceea ce ni se potriveste potrivit grupei de sange pe care o avem:

Grupa 0: carne, spanac, peste, toate legumele verzi (spanac, brocoli, varza, verdeturi etc).
Grupa A: soia, legume si fructe cu vitamina C, uleiuri vegetale.
Grupa B: carne slaba, produse lactate cu un continut mic de grasimi, oua, ficat, legume verzi.
Grupa AB: fructe de mare, peste, lactate, legume verzi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare