Dieta si nutritie

#ceaiuri naturiste #ceai plante medicinale #ceai de troscot #troscot

Ceai de troscot: beneficii pentru sanatate

Troscotul sau iarba de troscot este o planta medicinala folosita de peste 2000 de ani in Europa si Asia, pentru efectele sale puternice, de la cele diuretice la cele pozitive pentru afectiunile respiratorii. Afla ce beneficii pentru sanatate aduce un tratament cu ceai de troscot .

Planta din familia Polygonaceae, troscotul poarta denumirea stiintifica de Polygonum aviculare L., dar este cunoscut si sub o multime de denumiri populare: costrei, brebenel, iarba gainilor, hericica, laba gainii, sporis, porcin, iarba grasa de gradina, traganatoare, iarba noduroara, trotal, tarscoaca si iarba rosie.

In afara de utilizarile sale in medicina naturista , troscotul este folosit la scara larga in Vietnam ca ingredient pentru supe si mancaruri.
 

Troscot: ecologie si utilizare


Troscotul este o planta raspandita in toata tara. Creste in general fara probleme pe terenurile virane sau la marginea drumurilor. Deoarece este foarte putin pretentioasa cu factorii de mediu, planta se adapteaza cu usurinta la orice tip de sol.

In tratamentele naturiste se folosesc doar partile aeriene ale plantei. Acestea contin avicularozida, vitamina C, acid salicilic, flavone, taninuri, zaharuri, ceruri, rezine, saruri minerale, siliciu si mucilagii.

De-a lungul timpului, troscotul a fost utilizat in special datorita proprietatilor sale diuretice si cicatrizante, dar a constituit si un tratament pentru holera si tuberculoza.
 

Ceai de troscot: efecte si beneficii


Troscotul este folosit in special pentru afectiunile rinichilor, dar are si efect antidiareic, hipotensiv moderant, hemostatic, cicatrizant, antiinflamator, calmant si remineralizant.

Ceaiul de iarba de troscot are un efect direct asupra epiteliului renal prin favorizarea cresterii cantitatii de urina eliminata. Este folosit si pentru alte afectiuni renale, inclusiv litiaza, sau in tratamentul pietrelor la rinichi sau al celor formate la colecist.

Troscotul este folosit si in tratamentul unor afectiuni ale sistemului digestiv, de la gastrite si hemoragii intestinale pana la cancer stomacal si hemoroizi. Este util si pentru efectele sale asupra aparatului respirator si poate fi folosit in trantamentul bronsitei.

Alte afectiuni pentru care se recomanda ceai de troscot includ celulita, guta, obezitate, albuminurie, menoragie, heoptizie, azotemie si diabet, in combinatie cu alte plante medicinale .

Beneficiile ceaiului de troscot in uzul extern recomanda folosirea acestei plante in tratamentul naturist al reumatismului si al ranilor, dar si pentru varice sau epistaxis. Pentru aplicarea pe piele, in cazul unor rani deschise, se poate folosi si sucul de troscot, care este uns peste plaga dezinfectata.
 

Ceai de troscot: uz intern


Pentru tratamentul de uz intern cu ceai de troscot, se recomanda prepararea unei infuzii din 1-2 lingurite de planta la fiecare 200 ml de apa. Tratamentul pe termen lung implica o cura cu ceai de troscot de 3-4 cani de ceai pe zi.
 

Ceai de troscot: uz extern


Pentru uzul extern, ceaiul de troscot se prepara sub forma de decoct din trei linguri de planta la 200 ml de apa. Se aplica prin intermediul unor complese sau sub forma de bai locale.

Troscotul folosit in tratamentele naturiste sub forma de infuzie pentru uz intern sau extern nu are contraindicatii .

Sursa foto: Fytosan.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare