Poftele alimentare ne dau semnale importante despre sanatate si pot fi mesaje pe care organismul ni le da cand are anumite carente.
Despre pofte se spune ca sunt semnul ca o femeie este insarcinata, insa nu doar viitoarele mamici se confrunta cu ele, ci orice gurmand sau oricine care are un punct sensibil cand vine vorba de mancare. Pentru multi poftele sunt cel mai mare dusman al siluetei, pentru ca uneori sunt pur si simplu imposibil de invins. Si, totusi, de cele mai multe ori ele nu sunt simple mofturi ce trebuie satisfacute.
Ce se intampla in corpul tau cand iti este pofta de ceva.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te gandesti neincetat la ceva dulce? Sau de cate ori nu ti-a stat mintea cate o zi intreaga la un anumit fruct, ori ai salivat, pur si simplu, cu gandul la o leguma dupa care in general nu ai putea spune ca „te omori”?
Ei bine, cel mai probabil a fost felul creierului tau de a-ti transmite ca organismului tau ii lipsesc anumiti nutrienti, ca urmare a unei alimentatii nepotrivite, ori chiar a stresului excesiv, care te face sa consumi prea repede anumite substante necesare pentru a functiona la parametri optimi.
„Obiectul” poftei iti spune de ce are nevoie organismul
Iata ce ar trebui sa stii data viitoare cand simti o pofta incontrolabila:
Pofta de mancare picanta nu este pur si simplu o pofta de ardei iute sau de a simti gustul acela intepator la limba. Organismul „cere” ardei iute pentru ca acesta contine capsaicina, o substanta cu proprietati antiinflamatoare, care poate cala durerile de cap, de incheieturi sau pe cele musculare.
Pofta de ciocolata se traduce prin nevoia unui „boost” de energie sau printr-o carenta de magneziu. 30 de miligrame de cafeina regasita in unele tipuri de ciocolata reprezinta doza care ne limpezeste mintea si ne da energie, deoarece stimuleaza sistemul nervos central.
Pofta de gheata este adesea asociata cu o deficienta de fier. Corespondenta dintre gheata si anemia feripriva nu a fost, inca, explicata, insa statistic s-a stabilit ca persoanele cu deficienta de fier simt frecvent nevoia de a rontai gheata. Alte cauze ale acestei pofte neobisnuite pot fi stresul si problemele emotionale.
Pofta de carbohidrati (paine, cartofi, paste fainoase, produse de patiserie) indica in general o lipsa de crom sau azot in organism. Carbohidratii ne dau energie, iar cercetatorii au descoperit ca aceasta pofta apare in general in intervalul orar 15:30 – 17.00. Pofta de fainoase este asociata, totodata, cu dispozitiile mai proaste si cu stresul, iar a manca o prajitura elibereaza hormonul fericirii, serotonina.
Pofta de carne este asociata cu carentele de proteine, fier, zinc si vitamina B. Numeroase studii sustin ca o dieta bogata in proteine poate fi cheia pentru a evita rontaiala excesiva si, implicit, obezitatea.
Pofta de bauturi carbogazoase poate fi semnul unei carente de calciu si magneziu, nutrienti care se retin mai usor gratie acidului fosforic din bauturile acidulate.
FOTO: freepik.com