Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #dieta #schimbari #creier

Ce se intampla in creierul tau cand incepi sa tii o dieta

Cand incepi sa tii o dieta, corpul si creierul isi doresc sa pastreze starea actuala si lupta in mod natural impotriva pierderii in greutate. Acest lucru, insa, nu inseamna ca nu te poti hrani sanatos pe termen lung. Iata ce se intampla cu adevarat in creierului tau atunci cand incepi o dieta.

Trecerea la dieta necesita motivatie

Exista nenumarate sfaturi si diete, trucuri si retete pentru slabit, dar ceea ce mananci si cantitatea alimentelor sunt direct conditionate de gradul tau de motivatie si de dorinta de a arata bine. Chiar daca urmezi doar un plan de dieta care sa te ajute sa pierzi in greutate rapid, poate fi o adevarata lupta cu nevoile naturale ale corpului tau.

Stabilirea greutatii optime si hormonii creierului

Atunci cand iti propui sa slabesti, este important sa stabilesti o anumita greutate, o greutate la care corpul tau se simte bine. Cantitatea de grasime este ceea ce caram, putand sa ne ingreuneze activitatea cotidiana, dar este si ceea ce creierul considera ca este adecvat pentru o functionalitate optima.

Responsabili de incercarea reglarii punctului de referinta a organismului sunt doi hormoni - grelina si leptina. Grelina este cunoscuta si sub denumirea de hormonul foamei, fiind secretata atunci cand energia creierului este scazuta. Acest hormon creeaza senzatia de foame care te convinge sa consumi glucoza, sursa preferata de energie a creierului. Leptina este cunsocuta drept hormonul satietatii, fiind cea care semnaleaza creierului ca ai mancat suficient si nivelul de energie este atins.

Creierul nu este preocupat de greutate sau de aspect

Semnalele primite de la cei doi hormoni ii transmit corpului cand sa caute hrana, cand sa isi incetineasca activitatea si sa economiseasca energia si cand sa depoziteze combustibil sau resurse pentru o foamete viitoare. Toate acestea sunt legate de isntinctul de supravietuire, fiind perfect normale.

Creierul nu este preocupat de greutatea optima si nici de felul in care aratam, ci numai de mentinerea vietii. Creierul si corpul sunt programate sa ramana stabile la un anumit punct pe care le considera optime.

Ce se intampla cand nu consumam suficiente alimente necesare creierului

Atunci cand incepem o dieta nou si nu mai consumam suficiente alimente care dau creierului energia necesara, apar slabiciunea, foamea, depresia, oboseala si durerile de cap. Vestea buna este ca, dupa cateva saptamani, creierul renunta la toate aceste semnale si ii transmite corpului un punct nou de referinta.

Odata ce corpul ajunge la un nou punct stabilit, se va observa reducerea apetitului si a poftelor. Pentru a mentine rezultatele, dietele pe termen lung pot influenta setarea acestei valori, facand creierul sa se adapteze si sa se simta confortabil la o greutate mai mica.

Resetarea creierului poate dura ani

Schimbarea modului de functionare a creierului si adoptarea unei noi valori optime pentru nivelul de energie necesar poate dura luni si chiar ani de zile. Din aceasta cauza, obiectivele privind dieta si greutatea ar trebui luate in considerare pe termen lung. Doar asa se poate reseta intervalul de greutate pe care creierul l-a stabilit, cea ce va determina organismul sa accelereze metabolismul si sa scada pofta de mancare, devenind confortabil cu o greutate mai mica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare