Dieta si nutritie

#hidratare #apa #sanatate

Ce se intampla cu corpul tau atunci cand nu bei suficienta apa

Cu siguranta toata lumea stie ca 60% din corpul nostru este apa. Apa controleaza temperatura corpului, curata toxinele, lubrifiaza genunchi, coate si restul articulatiilor, ofera energie, combate starile de somnolenta, da forta creierului si, in plus, ne ajuta sa avem o piele frumoasa.

Ce se intampla in corpul nostru atunci cand nu ne hidratam

In lipsa unui consum adecvat de apa intregul organism se deshidrateaza si putem incepe sa ne confruntam cu o serie de probleme care nici nu ne-am gandi ca se pot rezolva doar cu cateva pahare cu apa. Iata doar cateva efecte ale unui consum necorespunzator de apa:

Dispozitie proasta

Cand nu avem o stare preabuna, ne gandim ca s-ar putea sa fie de la ceva ce am mancat si nu ne-a priit. Adesea nu tine, insa, doar de alimentatie. Cand nu bem apa suficienta ne simtim obositi, putem avea dureri de cap, in consecinta, vom avea o stare de spirit proasta.

Scade tensiunea

Atunci cand corpul tau nu este hidratat si, in consecinta, nu urinezi prea des, sangele se concentreaza si rinichii retin apa, avand ca efect ingrosarea sangelui. Astfel sistemul cardiovascular nu isi poate face treaba cum trebuie si pot sa apara episoade de tahicardie si de scadere a tensiunii arteriale.

Scade volumul cerebral

Chiar daca nu sunt multe studii care sa sustina aceasta teorie, multe reviste de specialitate sustin ca atunci cand suntem deshidratati lichidul din tesutul cerebral se imputineaza, ceea ce duce la pierderea atentiei, memoriei si a coordonarii motrice.

Respiratia urat mirositoare

Daca te intrebi de ce ai o respiratie urat mirositoare chiar daca respecti regulile de igiena orala, este posibil ca raspunsul sa fie hidratarea necorespunzatoare. Asta se datoreaza faptului ca gura se usuca si devine lipicioasa, in acelasi timp, saliva se concentreaza si creste numarul de bacterii, rezultand astfel mirosul urat.

Constipatie

Uneori nu acordam importanta meritata sistemului nostru digestiv. Datorita lui corpul absorbe nutrientii necesari, iar atunci cand nu bem apa, intestinul absoarbe apa din fecale, astfel acestea devin mai dure si vor fi mai greu de eliminat.

Crestere in greutate

Atunci cand nu bem suficienta apa creierul trimite semnale care sunt uneori intelese gresit, adica ne putem simti infometati cand de fapt avem nevoie de apa. Astfel, dam iama in frigider, dar senzatia nu trece pentru ca avem de fapt nevoie de apa si nu de mancare. De exemplu, daca ai pofta de ceva dulce seara este posibil sa ai de fapt nevoie de apa, nu de ciocolata. Daca dam curs acestor pofte intelese gresit, ne vom trezi mai devreme sau mai tarziu cu cateva kilograme in plus.

Scade puterea de concentrare

Sangele gros circula mai lent prin corp si efectul acestui fapt asupra corpului este asemenator cu cel resimtit atunci cand facem exercitii fizice intense: suntem epuizati. Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru a avea energie toata ziua este sa bem un pahar cu apa atunci cand ne trezim si nu o cafea.

Dureri articulare

Daca va numarati printre persoanele care sufera de dureri articulare, apa poate face minuni pentru voi. Asta se datoreaza faptului ca apa se ocupa cu lubrifierea articulatiilor pentru a nu avea dureri si a fi flexibili.

Piele uscata

Exista o multime de factori care contribuie la uscarea pielii: stresul, orele insuficiente de somn, expunerea la soare, lipsa de colagen si, nu in ultimul rand, cantitatea de apa pe care o consumam. Apa este responsabila si de transportul nutrientilor si de hidratarea organelor, asa ca, daca avem in vedere ca pielea este cel mai mare organ al corpului, un singur pahar cu apa nu este suficient pentru a-i mentine frumusetea, indiferent cata crema folosim.

Crampe musculare

Printre efectele pe care hidratarea insuficienta le are asupra corpului nostru se numara si crampele musculare sau amortirea membrelor aparent fara motiv. Motivul: in lipsa apei necesare, circulatia sangelui in muschi este deficitara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare