Dieta si nutritie

#hidratare #bauturi de vara #deshidratare

Ce bauturi trebuie sa consumi vara

Pe masura ce temperaturile cresc, la fel si nevoia organismului de lichide. In sezonul cald este mai important ca niciodata sa consumi suficiente lichide, astfel incat sa nu suferi de deshidratare. Afla ce bauturi sunt ideale atunci cand mercurul din termometre atinge cote alarmante.
 

Cate lichide trebuie sa consumam vara?


Consumul de 1, 5 litri de apa pe zi in sezonul cald este minimul de lichide necesare pentru a inlocui apa pe care corpul o pierde. Doi litri de apa este o cantitate suficienta pentru majoritatea persoanelor. Daca mergi constant la sala sau ai un loc de munca activ, este indicat sa consumi mai multe lichide.

Cea mai eficienta modalitate de a afla daca bei suficiente lichide este sa verifici culoare urinei. La persoanele bine hidratate, culoarea urinei este pala. Orice nuanta mai inchisa indica deshidratarea.
 

Care sunt semnele deshidratarii?

Deshidratarea te poate face sa te simti letargic, duce la constipatie si greata. De asemenea, este si o cauza majora a durerilor de cap. In cazuri grave, deshidratarea contribuie la insolatie, daca ai stat foare mult la lumina directa a soarelui.

Pentru persoanele care fac mult sport, deshidratarea afecteaza serios performantele. Persoanele care sunt supuse cel mai mult riscului de deshidratare sunt pesoanele batrane, bebelusii si copiii mici, persoanele care muncesc in conditii grele sau cei care fac mult sport.
 

Ce trebuie sa bei vara:


1 Apa. Apa este fara indoiala lichidul perfect pentru hidratarea organismului. Pe parcursul unei zile poti bea oricata apa vrei. Nu contine calorii, grasimi sau zaharuri si nu iti consuma din energie.

Incearca sa eviti produsele din comert cu diverse arome. Pentru un gust mai bun, poti prepara chiar tu acasa apa aromata cu lamaie sau castraveti.

2 Bauturi carbogazoase. Chiar daca contribuie la necesarul zilnic de lichide, bauturile carbogazoase contin cantitati mari de zahar si calorii. Aceste bauturi pot cauza si pofta de dulce, care iti ofera energie imediata. Insa, dupa ce efectul acestor bauturi trece, te vei simti obosit si iritat.

Bauturile carbogazoase sunt nocive si pentru dantura. Doza zilnica de bauturi carbogazoase nu trebuie sa depaseasca 500 ml.

3 Bauturi fierbinti. Bauturile fierbinti precum cafeaua sau ceaiul sunt diuretice usoare, ceea ce inseamna ca favorizeaza eliminarea apei din organism. Cofeina poate irita vezica urinara, ceea ce reprezinta o problema majora daca esti deja deshidratat.

Ceaiurile din fructe si plante sunt o optiune mult mai buna in sezonul cald. Ceaiul de menta este de asemenea foarte eficient, avand un efect racoritor.

Este indicat sa nu consumi mai mult de cinci cesti de astfel de bauturi zilnic. Cafeaua foarte tare, precum espresso, trebuie consumata doar o data pe zi. De asemenea, nu uita ca bauturi precum frappe, latte sau cappucino contin multe calorii.

4
Alcool. In sezonul cald, nimic nu se compara cu o bere rece si spumoasa. Ai grija insa, deoarece alcoolul deshidrateaza organismul. Cand este combinat cu statul in exces la soare, alcoolul duce la greata si insolatii.

Pentru fiecare bautura alcoolica pe care o bei, trebui sa consumi echivalentul in apa. Cantitatea zilnica de alcool nu trebuie sa depaseasca 3 bauturi in cazul femeilor si 4 in cazul barbatilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare