Dieta si nutritie

#beneficii cartofi dulci #cartofi dulci #dieta #alimentatie #nutritie

Cartofii dulci, multiple beneficii pentru sanatate! Tu ii consumi?

Indiferent daca te gandesti la preparate rapide pentru o cina sau la un fel festiv pentru zilele de sarbatoare din iarna, cartofii dulci sunt probabil o optiune gustoasa, fiind recunoscuti pentru beneficiile pe care au pentru sanatate, dar si pentru savoarea lor.

Beneficiile pentru sanatate ale cartofilor dulci

1. Cartofii dulci au un continut ridicat de vitamina A, o vitamina cu calitati exceptionale, pentru ca ea ajuta la crearea celulelor autoimune care combat agentii patogeni. Un cartof dulce mediu contine peste 400% din necesarul zilnic de vitamina A.

2. De asemenea, cartofii dulci sunt bogati in fibre. O cana de cartofi dulci taiati cubulete contine la fel de multe fibre ca si o cana de ovaz gatit, fibra avand multiple efecte benefice asupra organismului: ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sa isi regleze nivelul de glucoza, este excelenta in combaterea constipatiei, reduce colesterolul si ajuta la mentinerea unei greutati normale.

3. Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de potasiu, un nutrient esential pentru functionarea normala a celulelor. Majoritatea oamenilor nu obtin suficient potasiu din alimentele obisnuite, iar deficitul poate duce la cresterea tensiunii arteriale si sporeste riscul aparitiei pietrelor la rinichi.

4. Cartofi dulci sunt benefici pentru ochi. Ei contin beta-caroten, vitamina C si E care sunt legate de sanatatea ochilor, dar si de intarirea sistemului imunitar.

5. De asemenea, cartofii dulci contin colina, un nutrient bun pentru creier. El ajuta memoria si imbunatateste procesul de asimilare a informatiilor, reducand totodata inflamatiile.

6. Sunt o sursa buna de mangan, un mineral care stimuleaza metabolismul si dezvoltarea oaselor si, totodata, ajuta la absorbtia vitaminelor.

7. Cartofii dulci sunt o sursa bogata de magneziu care este esential pentru sange si amelioreaza problemele legate de insomnie.

Cartofii dulci sunt mai sanatosi decat cartofii obisnuiti?

S-a dovedit ca ambele tipuri de cartofi au partea lor benefica pentru organism, dar cartofii dulci au castigat un pic mai mult teren pentru faptul ca au mai putine calorii si carbohidrati decat cartofii obisnuiti si contin mai multe minerale si nutrienti.

Cartofii dulci sunt recomandati pentru pierderea in greutate?

Continutul mare de fibre din cartorfii dulci ajuta la cresterea satietatii si combate foamea in doua moduri - sunt o sursa satioasa de hrana si mentin glicemia stabila. Insa, totul se rezuma la modul in care ei sunt gatiti si consumati. Astfel, cartofii dulci sunt o alegere mai inspirata daca sunt pregatiti si serviti intr-un mod sanatos, adica fara a fi prajiti, procesati indelung, alaturi de topinguri grase, in combinatie cu unt, slanina, branza sau smantana, etc.

Cum se recomanda sa consumam cartofii dulci

O recomandare de care ar trebui tinut cont este aceea ca ei ar trebui consumati cu tot cu coaja pentru ca aceasta este bogata in fibre si nutrienti. Incercati retete sanatoase cu cartofi dulci fierti, sau copti, salatele cu kale sau diverse prajituri pe baza de cartofi. Evitati sa ii asociati cu toppinguri complicate si gatiti-i cat mai simplu, evitand procesarea lor indelungata pentru a-si pastra cat mai mult din elementele nutritive si din vitamine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare