Zaharul in exces poate cauza probleme mari. Consumul excesiv de hidrati de carbon poate provoca obezitate, diabet de tip 2 si cancer.
Fructoza si zaharul pudra. Este vorba de glucide rafinate in stare pura care pot deveni extraoridnar de periculoase pentru organismul uman.
Bauturile facute din prafuri si bomboane gumoase. Bomboanele sunt derivate simple de zaharuri rafinate si sunt adesea facute din carbohidrati in proportie de 98-99%, avand o valoare nutritiva mica.
Cerealele. Cele mai multe cereale aflate in comert sunt pline de zaharuri (chiar si cele care pretind ca sunt cerealele integrale). Vei ramane socat atunci cand vei citi eticheta si vei descoperi ca sunt constituite in proportie de 90-93% din carbohidrati.
Fructe uscate (mere, prune, banane, curmale). Fructele uscate sunt bogate in carbohidrati. Aceste alimente contin, de asemenea, o multime de fibre si vitamine. Evita sa mananci asemenea alimente pe termen lung, poti face o dieta din cand in cand cu ele, dar nu exagera, efectele secundare pot fi catastrofale.
Chipsurile. Acestea au un nivel ridicat de carbohidrati pentru a le da aroma si contin 81-83% carbohidrati.
Prajiturile si biscuitii. Acestea pot contine pana la 84% carbohidrati. In general, prajiturile fainoase contin 70 - 78% carbohidrati.
Gemurile si dulceturile. Aceste dulciuri contin 64-68% carbohidrati, in functie de cat de dulci sunt sau de cantitatea de fructe continuta.
Cartofii (copti, fierti sau prajiti). Dintre toate tipurile de a gati cartofi, cei fierti sau facuti piure au cea mai mare cantitate de carbohidrati (35% ), urmati de cartofii prajiti care au carbohidrati in proportie de 27%.
Muraturile si otetul. Condimentele dulci pot contine pana la 35% carbohidrati, iar oteturile pentru salate pana la 32% carbohidrati.
Pizza. Cantitatea de carbohidrati continuta intr-o pizza depinde in general de grosimea blatului. O pizza poate contine intre 22% si 30% carbohidrati.
Sursa: Ziare.com