Dieta si nutritie

#bio #organic #alimente bio #produse organice

Bio sau organic: care este diferenta?

Alimentele bio si organice au devenit o moda in ultimii ani. Sunt mult mai sanatoase, nu contin substante toxice, antibiotice sau stimulenti de crestere, care in timp au un efect cancerigen. Contin cantitati mai mari de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, insa sunt mai scumpe decat produsele obisnuite.

 

Ce sunt alimentele bio


Alimentele bio pastreaza calitatile nutritionale ale alimentului esential, de baza, fara modificari de structura. Astfel, pentru a fi bio, semintele nu trebuie modificate genetic, pe terenurile pe care se cultiva se foloseste doar ingrasamant natural, nu se fetilizeaza, nu se folosesc perticide, ierbicide sau alte substante chimice.

De asemenea, procesarea este mecanica, iar produsul finit nu contine adaosuri artificiale.
Alimentele bio sunt mai bogate in antioxidanti, minerale si vitamine. Cromul, un mineral important pentru metabolismul uman si pentru sistemul imunitar, se gaseste in cantitati mai mari in alimentele bio. La fel si calciul, seleniul si magneziul.

 

Ce sunt alimentele organice


Alimentele organice sunt produse de fermieri care folosesc resurse naturale si conservanti obtinuti din natura pentru a garanta calitatea acestor alimente. Ouale, carnea sau laptele organice provin de la animale si pasari care nu au fost tratate cu anibiotice si care nu au primit hormoni de crestere.

Animalele crescute organic nu primesc hormoni de crestere, nu traiesc in spatii mici si inchise si nu sunt tratate cu antibiotice. Aceste animale beneficiaza de spatii larg si sunt hranite cat mai natural.

Culturile organice trebuie cultivate in soluri in care nu se afla substante chimice adaugate.
 

Produsele din carne bio


Produsele bio de origine animala sunt mult mai pretentioase si trebuie sa respecte anumite norme. Ouale bio trebuie sa fie obtinute de la pasari crescute intr-un mediu potrivit, sa fie hranite cu cereale de calitate, fara chimicale si substante care sa mareasca productivitatea.

Laptele, lactatele si branzeturile bio trebuie obtinute din substante naturale, care nu au intrat in contact cu produse industriale utilizate in solurile pajistilor. De asemenea, nu trebuie sa contina substante chimice sau antibiotice.

Carnea bio trebuie sa aiba proteine de calitate si sa provina de la animale crescute natural, fara a fi stimulate cu hormoni de crestere sau alte substante chimice. De asemenea, produse bio obtinute din astfel de ingrediente nu trebuie sa contina aditivi alimentari, coloranti, conservanti sau alte substante toxice.
 

Avantajele consumului de alimente bio si organice


Prin consumul de alimente bio si organice se reduce expunerea la toxinele folosite in alimentele procesate. Preparatele procesate pot contine, pe langa pesticide si antibiotice, cu potential cancerigen, si metale grele, precum plumb si mercur.

De asemenea, alimentele bio si organice contin mai multe substante nutritive. Astfel, in aceste alimente si produse vei gasi mai multe proteine, vitamine si minerale. Aceste alimente au un continut mai mare de vitamina C si fier, esentiale pentru organismul uman.
 

Dezavantajele alimentelor bio si organice


Alimentele bio si organice sunt sanatoase si contin cantitati mai mari de substante nutritive pentru organismul uman, insa sunt si mai scumpe. Un alt dezavantaj este perioada mica de garantie. De asemenea, alimentele bio si organice sunt mai perisabile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare