Dieta si nutritie

#dovleac #seminte #sanatate #inima

Beneficiile semintelor de dovleac

Semintele de dovleac  sunt foarte aromate, pline de nutrienti si vitamine. Acestea reprezinta o sursa naturala de carbohidrati , amino-acizi si grasimi nesaturate . In plus, ele sunt mereu la indemana noastra, in special toamna, cand este sezonul dovlecilor.


Valori nutritionale ale semintelor de dovleac (pentru 100 de grame):

 

  • Vitamina A – 70 U.I
  • Vitamna B
  • Tiamina – 24 mg
  • Riboflavina – 19 mg
  • Calciu – 51 mg
  • Fier – 11,2 mg
  • Fosfor – 1,144 mg
  • Grasimi – 16 gr
  • Carbohidrati  - 15 gr
  • Proteine  - 29 gr
  • Calorii – 553.


Pe langa toate acestea, semintele de dovleac sunt o sursa importanta de beta-caroten, acizi grasi Omega 3, magneziu, zinc si vitamina K.


Beneficiile consumului de seminte de dovleac


Protejeaza inima si buna dispozitie


Datorita continutului de acizi grasi Omega 3, semintele de dovleac sunt perfecte pentru prevenirea complicatiilor cardiovasculare: infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale si arteritele membrelor inferioare.


Imbunatatesc memoria


Tot datorita acizilor grasi Omega 3, dar si a vitamine B, semintele de dovleac sunt recomandate pentru imbunatatirea activitatii cerebrale si a memoriei. Mamele sunt sfatuite sa introduca in alimentatia zilnica a copiilor, seminte de dovleac. Chiar si o portie de 50 de grame de seminte, il vor ajuta pe copil sa retina mai bine informatiile si sa le stocheze pentru mai multe vreme.


Infrumuseteaza parul si pielea


Semintele de dovleac  au in componenta lor o cantitate ridicata de vitamina A. Aceasta ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si protejeaza firele de par, in timp ce le sporeste cresterea.  In plus, vitamina A este benefica in intarirea unghiilor moi, asa ca daca te confrunti chiar si cu una dintre aceste situatii, opteaza pentru semintele de dovleac.


Previn osteoporoza


Continutul de zinc si calciu, actioneaza ca o protectie naturala impotriva osteoporozei. Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca persoanele care nu consuma produse bogate in zinc sunt mult mai supuse riscului de a se imbolnavi de osteoporoza, asa ca medici recomanda sa consumam cat mai multe alimente care au in compozitie  cantitati ridicate de zilnc si calciu, dar si de vitamina D, care sa ajute la asimilarea si fixarea rapida a acestora.


Previn aparitia pietrelor la rinichi


Semintele de dovleac sunt recomandate in prevenirea pietrelor la rinichi. Totusi, pentru a avea efectul dorit, se recomanda ca semintele sa fie proaspete, neprajite si fara sare. Ele pot fi consumate ca atare sau macinate si adaugate in diverse prajituri. 20 de grame de seminte de dovleac pe zi sunt suficiente pentru a preveni aparitia pietrelor la rinichi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului