Dieta si nutritie

#ulei #barbati #gogosi #chimicale #cancer de prostata #prajeli #fripturi

Barbatii care mananca regulat prajeli pot face cancer de prostata

O alimentatie bogata in prajeli poate insemna, pentru barbati, un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata. Studiile au scos in evidenta acest aspect in numeroase demersuri stiintifice, menite sa descopere efectele concrete ale substantelor toxice ingerate prin alimentele prajite asupra sanatatii.

Mancarurile prajite pline de grasimi saturate, preparate in ulei expus temperaturilor foarte ridicate, predispun consumatorii la boli de inima, obezitate si cancer. Compusii toxici din prajeli afecteaza ambele sexe, de toate varstele. Barbatii pot avea de suferit, in special, la nivelul functionalitatii prostatei, daca mananca regulat cartofi prajiti, fripturi grase, gogosi prajite in baie de ulei etc.

Dovada ca prajelile cauzeaza cancer de prostata

Un studiu recent, realizat de oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Seattle, aduce dovezile care atesta faptul ca prajelile cauzeaza cancer de prostata, odata consumate de barbati la mai mult de o masa pe saptamana.

Cercetarea a inclus peste 3.000 de barbati, cu varste intre 35 si 74 de ani. Initiatorii studiului au concluzionat ca barbatii care mananca saptamanal cartofi, carne de pui, peste sau gogosi, toate preparate prin prajire, prezinta un risc de pana la 37% mai mare de a dezvolta cancer de prostata.

Interesant este faptul ca riscul a ramas la fel mare, dupa ce s-au luat in calcul si alti factori pentru varsta, rasa, indexul masei corporale si predispozitia organica la boala. Pe de alta parte, barbatii care consuma de regula prajeli maximum o data de luna sau mai rar au prezentat cel mai mic risc de a se imbolnavi de cancer de prostata.

Coordonatorul studiului, Janet Stanford, explica predispozitia accentuata a consumatorilor de prajeli la cancer prin faptul ca uleiul incins da nastere unor compusi carcinogeni in alimente: "Prajirea la temperaturi foarte ridicate schimba constituentii alimentelor, producand chimicale extrem de nocive ADN-ului uman".

Prevenirea cancerului de prostata

In ultimii ani, incidenta cancerelor de prostata a crescut alarmant la nivel global. Medicii recomanda inlocuirea alimentelor bogate in grasimi saturate cu produse alimentare care furnizeaza grasimi benefice.

Cancerul de prostata poate fi prevenit printr-un consum bogat de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc), care furnizeaza zinc si seleniu, doua substante cu actiune anticancerigena. Alte studii arata ca ceaiul negru reduce riscul cancerului de prostata cu 37%.
 

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.