Dieta si nutritie

# echivalent zahar # substitut zahar # inlocuitor zahar #zahar

Alternative la zahar. Cu ce si cum sa-l inlocuiesti pentru o dieta sanatoasa

Despre efectele nocive ale zaharului, indiferent ca este alb sau brun, stii deja. Si daca ti se pare ca nu ai cu ce sa il inlocuiesti astfel incat sa nu renunti definitiv la "dulcele" din viata ta, iata ca existe suficiente variante, mai sanatoase. 

1. Mierea - este cel mai comun inlocuitor al zaharului. Varietatea de gusturi este uimitoare, aromele depinzand de floarea din care a fost facuta aceasta. Daca iti plac sortimentele mai aromate incearca mierea de rapita sau de salcam, iar pentru gusturile mai neutre cea de tei sau poliflora. 

2. Stevia. Mai putin folosita la noi, este insa un inlocuitor perfect pentru zahar. Desi are un pret mai ridicat, este nevoie de o cantitate foarte mica pentru a obtine acelasi gust ca in cazul zaharului.

3. Siropul de agave. O lingura de sirop de agave are aproximativ 60 de calorii, aceeasi cantitate de zahar avand doar 40 de calorii. Totusi, puteti folosi mai putin sirop de agave, avand in vedere ca este cu 50% mai dulce, prin urmare, mai putin este mai indicat. 

4. Siropul de artar. Cercetatorii de la Universitatea din Rhode Island au descoperit ca siropul de artar, datorita compusilor antioxidanti, poate preveni boli cronice grave precum diabetul, cancerul, osteoporoza si Alzheimerul. Totusi, nici acesta nu trebuie consumat in exces, avand un continut ridicat de zaharuri. 

De altfel, Asociatia Americana a Inimii recomanda limitarea consumului de indulcitori la 6 lingurite, in cazul femeilor, si la 9 lingurite, pentru barbati. In aceste cantitati trebuie incluse toate tipurile de indulcitori, indiferent daca vorbim de agave, miere, zahar brut sau rafinat, sirop de porumb sau, si mai rau, aspartam sau alte produse sintetice.

Iata mai jos si un infografic cu echivalentul in zagar al fiecarui indulcitor: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare