Dieta si nutritie

#aliment diuretic #cafea #pepene #patrunjel #retentia apei #ceai verde #deshidratare #slabit

Alimentele diuretice, benefice in dieta de slabire

Alimentele diuretice sunt produsele care antreneaza o crestere a diurezei, adica a productiei de urina. Pe langa efectele benefice de a stimula ficatul, rinichii, sistemul endocrin si de a diminua senzatia de foame, alimentele diuretice ajuta organismul sa previna retentia de lichide.

In general, se crede ca grasimea este vinovata de kilogramele in plus, insa excesul de lichid din tesuturi are o pondere mai mare decat s-ar crede, in ceea ce priveste greutatea. Alimentele diuretice sunt utilizate frecvent pentru a elimina lichidele prezente in exces in corp care creeaza retentia apei in organism si implicit aspectul neplacut al pielii ce poarta denumirea de celulita sau „ coaja de portocala ”.

Totusi, asigura-te ca exista un echilibru intre legumele, ierburile sau ceaiurile diuretice pe care le consumi. Altfel, organismul tau poate suferi puternic de deshidratare.

Iata cateva dintre cele mai bune alegeri in ceea ce priveste alimentele diuretice:

1 Cozi de cirese . Infuzia din cozi de cirese este cunoscuta pentru o serie larga de proprietati diuretice, detoxifiante si laxative. Infuzia cu cozi de cirese este un vechi remediu, cu efect usor, dar progresiv. Se face o lingura de cozi de cirese la o cana de apa, se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se strecoara. Se beau trei cesti de ceai pe zi.

2 Pepene rosu. Cu un continut extrem de bogat in apa (93-95%) si potasiu, pepenele rosu stimuleaza eliminarea mai rapida a lichidelor din corp, furnizand in acelasi timp nutrienti necesari pentru obtinerea unei hidratari optime.

Gratie proprietatilor diuretice, pepenele este recomandat atat persoanelor care vor sa urmeze o dieta de slabire , cat si celor care sufera de litiaza renala ( pietre la rinichi ). 100 g de pepene contine doar 30 de calorii, de aceea se dovedeste un aliat excelent in dietele de slabire.

3 Ceai verde. Utilizat cu precadere in Asia pentru proprietatile terapeutice variate, ceaiul verde contine vitamina C si cafeina ( teina ) cat si teanina, un acid aminat ce confera un efect relaxant. Pe langa faptul ca este recunoscut ca fiind un bun antioxidant, ceaiul verde face parte din alimentele diuretice excelente in pierderea kilogramelor in plus.

Atentie insa la consumul de ceai verde, deoarece nu este indicat sa abuzezi de aceasta bautura, pentru a nu te deshidrata puternic.

4 Rosii. Cunoscute pentru substantele nutritive benefice organismului, incluzand vitamina C, A si licopenul (antioxidant puternic), rosiile au un continut ridicat de apa care spala rinichii si ii elibereaza de toxine.

5 Anghinare. Inca din perioada Romei Antice, anghinarele erau cunoscute pentru proprietatile lor diuretice. De un real ajutor in problemele renale, anghinarele ajuta organismul sa elimine lichidele in exces. Mai mult decat atat, contin o multime de vitamine si nutrienti esentiali organismului pentru dobandirea un sistem imunitar puternic.

6 Patrunjel. Recunoscut de cele mai multe persoane pentru decorarea sau asezonarea preparatelor culinare, patrunjelul poseda proprietati diuretice, care purifica sangele si accelereaza eliberarea toxinelor din corp. Consumat proaspat sau uscat, aceasta verdeata poate reduce senzatia de balonare si retentia de apa din organism, amelioreaza tulburarile renale si previne formarea pietrelor la rinichi. Asadar, nu ezita sa presari mai mult patrunjel pe diverse mancaruri: cartofi, carne, peste etc.

7 Cafeaua. Pentru efectul diuretic puternic este cunoscuta si cafeaua. Cercetatorii sustin ca efectul diuretic este indus de o substanta numita metilxantina, care favorizeaza eliminarea toxinelor. Atentia insa la cantitatea de cafea consumata, deoarece pe langa rezultatele benefice in prevenirea reteniei apei in organism, cafeaua favorizeaza foarte usor instalarea deshidratarii organismului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului