Dieta si nutritie

#oleaginoase #usturoi #ceapa #sanatate #gripa #iarna #raceala

Alimente esentiale pentru organism in sezonul rece

In sezonul rece, organismul nostru are mai multe necesitati din punct de vedere alimentar din cauza faptului ca frigul il slabeste si il face sa fie mai vulnerabil.  O alimentatie corecta te va ajuta sa iti mentii sanatatea in limite normale si sa te feresti de problemele de sezon.


Iata o lista cu alimentele pe care trebuie sa le consumi iarna


Oleaginoase


Daca mainile si picioarele tale sunt tot timpul reci, chiar si atunci cand esti in casa, inseamna ca circulatia periferica este deficitara si ca are nevoie de un stimulent. Aminoacizii ajuta la dilatarea vaselor de sange si stimuleaza circulatia sanguina.


Asadar, atunci cand incepe sezonul rece si in special cand se anunta temperaturi foarte scazute, incearca sa consumi cantitati mari de alune, migdale, nuci si alte fructe oleaginoase.


Aminoacizii se mai gasesc si in: ceai, cafea, ciocolata, cereale.


Somon


Acizii grasi omega 3 si omega 6 care se gasesc in abundenta in carnea grasa de peste cum ar fi cea de somon reduc inflamatiile musculare care apar de foarte multe ori dupa ce facem efort iarna, in zapada.  In urma unei cercetari, aproximativ 60% dintre pacientii care au consumat somon dupa ce au facut un sport de iarna , au scapat de durerile musculare si astfel de consumul de medicamente.


Acizii grasi se mai gasesc in carnea rosie, ulei de nuci, ulei de germeni de grau, ulei de peste, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ulei de masline si unt.


Supa calda de legume


Supele de legume consumate calde se numara printre cele mai bune alimente pe care le poti consuma pe timp de iarna. In primul rand lichidele calde ajuta corpul sa isi ridice temperatura si sa reziste astfel frigului de afara, iar in al doilea rand, amestecul de legume iti asigura toate vitaminele necesare pentru a-ti intari sistemul imunitar si pentru a te feri de afectiunile de sezon.


Cand faci supa de legume adauga cartofi, ceapa, dovlecel, morcov, telina, ardei gras, radacina de patrunjel, si rosii.


Ceapa si usturoi


Usturoiul are in compozitia sa hidrogen sulfurat, adica un ingredient care imbunatateste circulatia sangelui . In plus, atat ceapa si usturoiul contin uleiuri volatile si ingrediente care omoara virusurile si care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor de sezon.


Pentru ca efectul sa fie cat mai puternic, ar fi bine sa consumi cele doua legume in stare proaspata.

Mirosul urat pe care ceapa si usturoiul il produc poate fi indepartat cu un periaj dentar corect, o guma de mestecat, o frunza de patrunjel sau doua boabe de cafea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare