Dieta si nutritie

#alimentatie #dependenta #cafea #popcorn

Alimente care dau dependenta

Tutunul, alcoolul sau drogurile nu sunt singurele care provoaca dependenta, asa cum poate s-ar crede. Exista o serie de alimente care, odata mancate, organismul le va cere in mod continuu, iar acest lucru este cauzat, de cele mai multe ori, de adaosul de zahar pe care il contin.

.
Zaharul este continut de foarte multe alimente, atat pentru gustul bun pe care il ofera, dar si pentru a provoca o oarecare dependenta, de a face creierul si organismul sa ceara mai mult, iar astfel vanzarile producatorilor sa creasca ametitor. Produse precum mezeluri, semipreparate, pizza, pateuri de ficat, margarina etc au in continutul lor o anumita cantitate de zahar.  Pana si painea sau pastele fainoase contin o cantitatea mica de zahar.


Ciocolata se afla in topul alimentelor care creaza dependenta, motiv pentru care nutritionistii ne recomanda sa o evitam pe cat posibil deoarece are un continut ridicat de zahar. In schimb, acestia spun ca este mai bine sa mancam ciocolata neagra din cand in cand  pentru ca aceasta contine mai putin zahar, iar in plus are o serie de minerale foarte necesare organismului.


Cafeaua face si ea parte din categoria produselor care dau dependenta datorita continutului de cofeina. Din fericire, cafeaua aduce cu sine o serie de beneficii pentru sanatate. Aceasta actioneaza benefic asupra creierului, a inimii, a ficatului, a muschilor, a plamanilor dar si a pancreasului. Desigur, beneficiile apar doar daca aceasta este consumata in limite normale, adica maximum 4 cesti mici repartizate pe durata intregii zile.


Popcornul din comert si cel pentru microunde contine si el o serie de substante si aditivi care, printre altele, au rolul de a provoca dependenta. Mai mult decat atat, nutritionistii sunt de parere ca popcornul pentru cuptorul cu microunde ar trebui evitat cu orice pret deoarece poate duce la obezitate, dar si cancer. Acestia ne sfatuiesc sa cumparam porumbul de floricele si sa il preparam in casa, in modul clasic.


Inghetata simpla, cu fructe sau fistic, este un desert care poate da dependenta si pe care corpul nostru il cere indiferent de anotimp.  Acest lucru se datoreaza in principal continutului ridicat de zahar, dar si a aditivilor alimentari.
Alimentele fast-food au fost declarate ca fiind unele dintre cele mai periculoase produse care provoaca dependenta. Din nefericire, alimentele fast-food provoaca boli de inima si alte afectiuni periculoase pentru organism. Partea cea mai grava este ca parintii introduc aceste mancaruri in alimentatia copiilor inca de la varste foarte fragede.


Specialistii in nutritie sustin ca zaharul nu este singurul ingredient care provoaca dependenta. Pe lista se afla si o serie de arome si aditivi care au rolul de a stimula centrul placerii de la nivelul creierului. Sarea si grasimile sunt alte ingrediente importante care concureaza cu zaharul in ceea ce priveste dependenta alimentara.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare