Cu toate acestea, alimentele din comert contin cantitati uriase de sare, astfel incat ajungem ca la finalul zilei sa consumam o cantitate uriasa de sare, depasind cu mult nevoile zilnice. De aici apare si riscul ridicat de a suferi, in timp, de boli de inima sau accidente vasculare cerebrale.
Potrivit Infocons, produsele din comert contin cu pana la 420% mai multa sare decat ar fi normal. Sarea este adaugata de producatori atat pentru gust, dar si pentru ca este un bun conservant.
Consumul de sare a crescut in ultimii ani, iar acest lucru se observa si in cresterea numarului de persoane care sufera de boli de inima si accidente vasculare cerebrale.
Astfel ca, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit repere globale pentru nivelurile de sare din alimente, pentru 60 de categorii de produse.
Reperele globale propuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii au ca obiectiv reducerea cu 30% a aportului global de sare pana in 2025.
Aceste repere pot impiedica producerea alimentelor procesate ce reprezinta o sursa majora a consumului de sare in special in tarile in care consumul acestor produse, poate creste rapid.
Mai jos regasiti situatia accidentelor vascular cerebrale cat si cea ale aparatului circulator pentru perioada 2000- 2016 :
Conform studiilor si testelor comparative realizate de InfoCons pe diferite produse agroalimentare, de cele mai multe ori, cantitatea de sare regasita depaseste cu 420% recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
“Sa nu uitam ca orice produs sau substanta intr-o anumita cantitate este aliment, in alta cantitate este medicament dar in alta cantitate poate fi otrava. Asa ca, haideti sa fim mai responsabili cu ceea ce cumparam ca sa mancam si sa fim de doua ori mai responsabili cand achizitionam pentru copiii, parintii sau bunicii nostri. Si nu uitati toate ingredientele sunt in ordine descrescatoare ceea ce inseamna ca primul ingredient este in cantitatea cea mai mare iar ultimul in cantitatea cea mai mica. Sa citim intotdeaua eticheta atat din perspectiva ingredientelor, valorilor nutritionale, termenul de valabilitate cat si modalitatea de depozitare. Sarea este ingredientul pe care il gasim in peste 99.9% din produsele pe care le consumam zilnic fie ca este vorba despre o ciocolata, bautura carbogazoasa, paine, mezel sau sosuri. Daca vom fi mai atenti la produsele pe care le consumam, toti putem fi “comisari” de protectia consumatorilor si putem “amenda” aceste produse si putem avea o piata cu produse ca in afara.”, Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons.
Sursa foto: pexels.com