Dieta si nutritie

#aditivi #aditivi alimentari #e-uri #aspartam #coloranti #conservanti #cancer

Aditivii alimentari de care trebuie sa te feresti

Printre pericolele ascunse in mancarea din ziua de azi, exista unul care pare imposibil de evitat: aditivii alimentari. Prezenti in toate produsele alimentare pentru a le pastra comestibile cat mai mult timp si cu un aspect cat mai placut, unii aditivii alimentari pot fi atat de nocivi pentru organism, incat pot produce cancerul.

Bomboanele, biscuitii, fructele uscate, guma de mestecat, inghetata, sucurile racoritoare, mezelurile, semintele de oleaginoase – produse nelipsite din alimentatia unei familii – contin un numar mare de aditivi potential cancerigeni (indulcitori si agenti de colorare si conservare).

 

De la natural la... chimic

 

Aditivii alimentari sunt definiti ca fiind substantele adaugate intr-un produs in procesul de fabricatie, transport sau stocaj si utilizate pentru a colora, parfuma, conserva, emulsifia, aromatiza, stabiliza, ingrosa sau proteja impotriva oxidarii.

In trecut, se utilizau substante naturale pentru a asezona sau a aromatiza alimentele, pentru a intarzia rancezirea si pentru a fixa culorile, insa progresul tehnologiilor alimentare a facut ca acestea sa fie inlocuite de agenti sintetici mai ieftini si chiar mai eficienti.

In prezent, acesti aditivi depasesc cifra de 1.000. De la produsele asa –zis proaspete pana la cele congelate, de la prajiturile uscate, bauturi, sosuri pana la diverse preparate cu carne, aproape tot ce se gaseste in comert contin acesti aditivi.

 

Cei mai periculosi aditivi alimentari

 

Iata cei mai periculosi aditivi alimentari frecvent intalniti, deoarece sunt susceptibili ca pot provoca aparitia cancerului:

1 Nitritul de sodiu (E 250). Cel mai nociv dintre aditivi este considerat nitritul, folosit foarte des pentru a preveni aparitia bacteriei botulismului, in ciuda faptului ca el este o substanta posibil cancerigena. In momentul in care acest aditiv este adaugat alimentelor care contin amine (compusi organici), nitritul favorizeaza aparitia nitrosaminei, un compus cancerigen.

Apare adesea folosit cu prescurtarea E 250. Nitritul de sodiu este folosit pentru capacitatea sa de a mari timpul de valabilitate al produsului, de a stabiliza culoarea rosie a carnurilor si de a da o aroma placuta alimentelor. Aditivul E 250 se foloseste in majoritatea mezelurilor din comert.

2 Aspartam (E 951). Aspartamul este unul dintre cei mai periculosi aditivi din industria alimentara, folosit ca indulcitor pentru a inlocui zaharul. Este utilizat in diverse produse destinate in special persoanelor care vor sa slabeasca. Denumit si Nutrasweet, aspartamul are o putere de indulcire enorma, de 180 de ori mai mare ca a zaharului, fara insa sa contina calorii.

Aditivul E 951 se gaseste in compozitia multor produse asa-zise light: sucuri carbogazoase, guma de mestecat, bomboane, diverse prajituri etc. Specialistii in nutritie recomanda sa nu se consume sub nicio forma alimente care contin aspartam. Foarte multe persoane care au consumat produse cu aspartam au semnalat tulburari de sanatate precum: oboseala accentuata, dureri de cap, insomnie, depresie, anxietate si chiar tendinta de suicid.

3 Conservantii chimici BHA si BHT (E 320 si E 321). Acesti doi antioxidanti sunt folositi pentru a feri alimentele de oxidare. Prin oxidare, alimentele isi pierd o mare parte dintre proprietatile sale nutritive. Ambii aditivi impiedica rancezirea grasimilor si a uleiurilor. Acestia se gasesc cu precadere in cereale, guma de mestecat, chipsuri si uleiurile vegetale. Specialistii in nutritie si-au expus parerea dupa studii efectuate pe sobolani si hamsteri cu privire la acesti aditivi de unde a reiesit faptul ca BHA si BHT au potential cancerigen.

4 Propil galatul (E 310). Este un aditiv folosit foarte des cu rol de antioxidant. Scopul acestui aditiv este acela de a preveni alterarea grasimilor si a uleiurilor, de aceea este folosit de cele mai multe ori impreuna cu aditivii BHA si BHT. Acesta poate scadea cantitatea de fier din organism. Propil galatul se regaseste frecvent in produsele din carne, supele instant de pui si in guma de mestecat.

5 Glutamat de monosodiu (E621). Potentator de aroma, glutamatul de monosodiu este folosit cu precadere la intensificarea gustului produselor din carne. Este asociat indeosebi mancarurilor si aromelor asiatice. Folosirea acestui aditiv E 621 a permis companiilor sa micsoreze cantitatea ingredientelor reale din anumite preparate, cum este cazul de exemplu al supei de pui instant.

In urma consumului de alimente cu glutamat de monosodiu s-a remarcat la mai multe persoane aparitia unor stari neplacute de greata si migrene. In urma studiilor efectuate pe animale, consumul de glutamat de monosodiu a condus la distrugerea celulelor nervoase.

6 Acesulfam K (E 950). Acesulfam K este un edulcorant cu o putere foarte mare de indulcire care se gaseste in deserturi, inghetate, diverse sortimente de bomboane, guma de mestecat, bauturi dulci etc. Si acest aditiv a fost trecut pe lista vinovatilor in ceea ce priveste riscul de a dezvolta celulele canceroase.

7 Coloranti alimentari (E100 – E200). In timpul prepararii anumitor produse sau fabricarii lor, acestea isi pierd culoarea initiala. Pentru a le reda o nuanta cat mai intensa de rosu, galben, verde sau albastru, producatorii apeleaza la colorantii artificiali. Acestia se gasesc in foarte multe produse alimentare, in special in cele destinate copiilor. Din pacate, un numar mare de copii care au consumat alimente colorate artificial au fost suspectati de hiperactivitate.

8 Bromat de potasiu (E 924a). Aditiv folosit in prepararea produselor de panificiatie, in faina alba, bromatul de potasiu este interzis intr-un numar mare de tari, printre care si Romania , exceptie facand insa SUA si Japonia. S-a demonstrat stiintific ca in cantitati mari bromatul de potasiu poate provoca stari de greata, varsaturi si diaree. Mai mult decat atat, testat pe animale, acest aditiv poate duce la provocarea cancerului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare