Dieta si nutritie

#mituri #slabit #regim slabit #mituri regim

7 mituri despre slabit care te impiedica sa scapi de kilogramele in plus

Te-ai gandit vreodata ca diversele metode pentru a slabi pe care le pui in practica ar putea fi mituri care, de fapt, nu te ajuta sa scapi de kilogramele in plus in mod eficient? Un articol publicat recent intr-o revista de specialitate a lansat aceasta ipoteza si ofera argumente demne de luat in seama in sprijinul ei.

Miturile despre slabit au luat nastere ca urmare a lansarii si popularizarii prin mass-media a unor diete si practici neverificate stiintific, destinate scaderii in greutate. Recent, cercetatori din lumea intreaga au publicat un articol, in revista de specialitate New England Journal of Medicine, in care dezvaluie ca multe dintre metodele date drept sigure pentru eliminarea surplusului de kilograme nu sunt nimic mai mult decat mituri.


Care sunt miturile despre slabit?

Astfel, David. B. Allison, directorul Centrului de Cercetare asupra Obezitatii Alimentare din Universitatea Alabama, Birmingham, si alti oameni de stiinta de la universitati din SUA si din Copenhaga au identificat 7 mituri-cheie despre slabit. Acestea sunt:

1. Schimbarile minore in stilul de viata au rezultate spectaculoase.
2. Stabilirea unor teluri realiste contribuie la scaderea in greutate.
3. Pierderea graduala a kilogramelor in plus este de preferat in locul celei bruste.
4. Daca esti pregatit din punct de vedere emotional sa slabesti, vei reusi sa iti atingi scopul.
5. Orele de educatie fizica din scoli contribuie eficient la prevenirea obezitatii infantile.
6. Alaptarea protejeaza impotriva obezitatii.
7. Sexul duce la arderea a 100-300 de calorii.


Adevarul din spatele miturilor despre slabit

Primul mit, sustin cercetatorii, are la baza "regula celor 3500 calorii" care dateaza de mai bine de 50 de ani si pe baza careia a fost formulata teoria conform careia schimbarile minore in stilul de viata (introducerea exercitiilor fizice in rutina zilnica, de pilda) au rezultate spectaculoase.

Studii recente au demontat insa acest mit despre slabit, dovedind ca, spre exemplu, o persoana cu un regim de 3500 de calorii pe zi, care creste arderea de calorii, prin activitate fizica, cu 100 calorii zilnic, nu va pierde, de-a lungul a 5 ani, 22,7 kg, greutatea prezisa de modelul anterior, ci doar 4,5 kg.

Socant poate fi si faptul ca pierderea graduala a kilogramelor in plus nu este, pe termen lung, la fel de eficienta ca pierderea lor intr-un timp scurt. Concluziile cercetatorilor se refera insa strict la cazurile persoanelor obeze si nu au drept scop incurajarea dietelor irationale de slabit (de tipul infometarii), care pot pune in serios sanatatea persoanelor care le urmeaza.

Cat despre caloriile care se consuma in timpul actului sexual, articolul publicat in revista "New England Journal of Medicine" sustine ca, de fapt, numarul acestora, calculat la o partida de sex de 60 minute, nu este mai mare decat cel care se pierde in timpul unei plimbari in ritm moderat (circa 4 km pe ora). Si cum actul sexual nu dureaza, in medie, mai mult de 6 minute, specialistii au concluzionat ca numarul caloriilor pierdute in acest interval nu este mai mare 21.

Foto: palomanetworks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare