Dieta si nutritie

#sanatate #soia #mancaruri de evitat #multicereale #unt de arahide dietetic

7 mancaruri "sanatoase" de evitat

Reclamele din magazine si din mass-media cu produse asa-zis sanatoase vorbesc despre calitatile nutritionale si calitatea acestor produse. In realitate, pe eticheta lor se pot gasi ingrediente ce nu-si au locul intr-un produs care se declara a fi dietetic.

Cuvinte precum "nutritiv", "multicereale", "cereale integrale", "micsoreaza colesterolul", "natural", "dietetic", "bogat in fibre", "fara gluten" sunt termeni folositi in PR care nu au, in mod obligatoriu, o baza stiintifica. Iata cateva mancaruri sanatoase pe care este mai bine sa le eviti:

1 Batoane de cereale

Batoanele de cereale constituie o gustare preferata de multe femei care tin dieta. Aceste batoane despre care se spune ca sunt sanatoase pot sa contina, intr-adevar, proteine, vitamine si minerale. Pe langa aceste componente insa, batoanele contin mult zahar sau sare, ceea ce le scade potentialul pozitiv asupra organismului.

2 Unt de arahide dietetic

Untul de arahide obisnuit este un produs care trebuie consumat moderat. In varianta sa dietetica, la fabricarea acestuia se renunta la grasimile naturale din arahide. Pentru a compensa lipsa de aroma, produsul poate sa contina mult zahar.

3 Salata iceberg

Multe produse din restaurante sau fastfood-uri care contin salata iceberg sunt promovate ca mancaruri sanatoase, dietetice. In realitate, dintre tipurile de salata verde, salata iceberg este una dintre cele mai putin nutritive. Mare parte din compozitia acesteia este apa. Pentru o salata nutritiva, cu multe vitamine si minerale, alege spanacul sau salata kale.

4 Produse cu multicereale

Produsele cu multicereale contin mai mult de un tip de cereale. Aceste produse nu sunt la fel de sanatoase precum cele din cereale integrale. In cazul celor din urma, se foloseste intregul bob si, astfel, elementele esentiale se pastreaza intacte.

5 Salatele cu sosuri

Un simplu sos poate transforma o salata sau un sandwich sanatos intr-o gustare care iti face mai mult rau decat bine. Maioneza, de exemplu, contine grasimi de origine vegetala si grasimi de origine animala. Ketchupul poate sa contina mult zahar.

6 Iaurturi si bauturi

Unele iaurturi sau bauturi sunt promovate ca produse care scad colesterolul. Specialistii, insa, sunt de parere ca in lipsa unor dovezi stiintifice incontestabile despre efectul benefic al unui iaurt asupra inimii, aceste produse ar trebui evitate. In special persoanele cu risc de atac de cord nu ar trebui sa se bazeze pe aceste produse ca alimente care ar putea sa previna bolile de inima.

7 Soia

Soia este un aliment apreciat pentru continutul de proteine. Acest aliment este folosit chiar pentru a preveni osteoporoza si pentru a reduce simptomele de menopauza. Exista studii, insa, care arata ca soia ar putea slabi sistemul imunitar sau poate sa afecteze glanda tiroida. Doua cani de lapte de soia, baute zilnic, timp de o luna, pot sa deregleze ciclul menstrual al unei femei. In cazul alimentatiei copiilor, este nerecomandata folosirea produselor din soia.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare