Dieta si nutritie

#nutrienti alimente #nutrienti #dieta si nutritie # nutrienti esentiali

6 nutrienti esentiali in alimentatia ta

Organismul nostru nu poate sintetiza toti nutrientii esentiali, asa ca este nevoie sa consumi produse care sa ofere toate elementele de care este nevoie. In lipsa acestor nutrienti, organismul devine foarte sensibil si predispus unor tipuri diferite de cancer, dar si bolilor de inima, dementei, accidentelor vasculare cerebrale si depresiei.

Nutrientii sunt grupati in categorii: proteine, carbohidrati, vitamine, minerale, grasimi si apa.

Proteinele

Proteinele au rolul de a regenera celulele - in lipsa acestora te poti imbolnavi destul de grav si poti ajunge la o forma severa de anemie si atrofiere musculara. Proteinele se gasesc in alimente precum carne de pasare, peste, legume si cereale.

Nu trebuie sa treaca nici macar o zi fara sa consumi o masa bogata in proteine, indiferent ca este vorba despre micul dejun, pranz sau cina.

Carbohidrati

Carbohidratii nu inseamna zahar si glucide rafinate. De regula, glucidele rafinate duc la obezitate, asa ca trebuie sa le eviti cat se poate de mult. Printre cele mai bune surse de carbohidrati se numara painea, fructele si legumele.

Vitamine

Vitaminele au functia de a ajuta in diverse procese care produc energia de care corpul are nevoie. Acestea sunt necesare doar in doze mici si trebuie sa fie luate din alimente cat mai variate. Pentru a te bucura de intregul complex de vitamine este necesar sa consumi zilnic fructe si legume proaspete.

Minerale

Mineralele indeplinesc functiile reglementare. Acestea sunt necesare pentru ca organismul sa functioneze corespunzator si pentru a se mentine puternic. Mineralele sunt furnizate organismului cu ajutorul unui regim alimentar variat, format din fructe, legume si oleaginoase.

Grasimi

Grasimile se impart in 3 categorii: saturate, monosaturate si polinesaturate. Acestea provin, in proportie foarte mare, din produse de origine animala, dar si din uleiurile vegetale. Acestea din urma sunt cele mai indicate pentru o sanatate de fier.

Apa

Apa transporta nutrienti si oxigen tuturor celulelor corpului nostru. Cele mai multe reactii chimice din organismul uman au nevoie de apa pentru a se desfasura, asa ca este indicat sa consumi cel putin doi litri de lichide in fiecare zi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare