Dieta si nutritie

#hidratare #apa #mancare #alimentatie #vara

5 pasi pentru o alimentatie sanatoasa pe timpul verii

Vara este sinonimul alimentatiei pline de vitamine si suculente. Tentatia de a manca o inghetata, de a gusta o prajitura delicioasa sau de te racori cu un cocktail este foarte mare. Te intrebi oare care sunt alimentele permise si recomandate in acest sezon?

Iata 5 pasi pentru a manca sanatos intr-un sezon plin de tentatii:

Pasul 1. Consuma alimentele de sezon. Vara este un sezon in care poti sa te bucuri din plin de prospetimea fructelor si a legumelor. Cirese, piersici, caise, rosii, ardei gras, fara sa uiti de un fruct excelent pentru a-ti detoxifia organismul: pepenele rosu. De asemenea, fructele de padure sunt o excelenta sursa de antioxidanti, in special de vitamina C, licopen si beta-caroten. Le poti consuma in diferite moduri: proaspete in stare naturala, in salate, tarte, iaurturi etc.

Pasul 2. Mananca usor. In perioada iernii aveai nevoie de alimente mai grase pentru ca organismul tau sa faca fata temperaturilor scazute. In perioada verii, vrei sa ai parte de racoare cat se poate de mult. Asadar, inlocuieste ciorbele grase cu supe usoare din legume proaspete pe care le gasesti in piata. Asezoneaza-ti mancarurile cu ierburi proaspete si aromate cum este busuiocul si coriandrul. Menta trebuie de asemenea sa aiba un loc binemeritat in meniul de vara, deoarece are efect racoritor si calmant pentru stomac, favorizand digestia.

Pasul 3. Racoreste-te cu produsele inghetate. Nu iti restrictiona dorinta de a consuma un produs racoritor. Incearca serbetul de fructe, inghetatele cu fructe sau cremele cu gelatina. Daca te vei simti „vinovat/a”, gandeste-te la faptul ca sunt produse pe baza de lactate, deci bogate in calciu, un mineral necesar pentru sanatatea oaselor .

Daca insa, silueta nu iti permite un asemenea rasfat, opteaza pentru un iaurtul congelat. Intoleranta la lactoza iti poate limita placerea inghetatei, insa poti opta pentru produse congelate pe baza de lapte de soia sau orez.  

Pasul 4.  Hidrateaza-te. Pentru a evita deshidratarea, este bine sa bei cat mai multe lichide. Poti opta pentru mai multe variante: ceai rece, limonada, sucuri de fructe sau apa minerala. Daca iti place ceaiul, poti alege de exemplu, ceaiul verde care este bogat in antioxidanti, benefic organismului dupa o sedinta de bronzat la soare, sau ceaiurile de fructe care contin o cantitate mare de vitamina C.

Cantitatea de lichide recomandata de catre medici este de 8 pahare pe zi (2 - 2,5 l). Atentie, nu este bine sa bei foarte multa apa (peste 4 litri pe zi) deoarece o cantitate exagerat de mare poate provoca sechele creierului sau chiar decesul persoanei in cauza.

Pasul 5. Evita prajelile. Incearca pe cat posibil sa pregatesti mancarea prin metode sanatoase si sa alegi alimente proaspete. Evita prajelile si combinatiile de mancaruri bogate in calorii pentru a avea o digestie usoara si pentru a nu acumula in concediul de vara kilograme in plus. O metoda sanatosa de a prepara alimentele este fierberea la baie de abur .

De asemenea, salatele sunt preparate excelente pe timp de canicula, pe care le poti asezona cu putin suc de lamaie si portocala si cu verdeturi precum mararul sau patrunjelul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului