Dieta si nutritie

#evitare alimente #alimente sanatoase #alimente

5 alimente sanatoase pe care NU trebuie sa le mai eviti

Mereu auzim in jurul nostru faptul ca nu ar trebui sa mancam diferite alimente deoarece fie ne dauneaza grav sanatatii, fie nu sunt destul de sanatoase si nu se incadreaza intr-o dieta echilibrata. Totusi, deseori aceste informatii se bazeaza pe studii invechite sau chiar gresite despre alimentatie.

Care crezi ca sunt acele alimente pe care incercam sa le evitam cu sfintenie, dar la care ne tot sta gandul? Am facut o lista cu cateva dintre ele si motivele pentru care nu e nevoie sa le mai evitam.

1. Branza, unt si smantana

Aceste produse sunt adeseori evitate deoarece au un nivel ridicat de colesterol si grasimi saturate. Majoritatea oamenilor prefera produse cu un continut scazut de grasimi, de frica bolilor cardiace sau a colesterolului ridicat. Totusi, aceste alimente merita consumate in starea lor naturala deoarece contin vitamina K2, care ajuta la protejarea inimii si a oaselor prin mentinerea calciului in tesutul osos.

2. Fasole, linte si mazare

Legumele boabe sunt in general bogate in proteine, minerale si fibre. Fasolea, mazarea si lintea sunt o sursa extraordinara de potasiu, magneziu si alte minerale, reducand inflamatii, scaderea glicemiei si mentinand inima sanatoasa. in ciuda tuturor acestor beneficii, ele nu sunt recomandate spre consumare deoarece contin anti nutrienti care impiedica absorbtia de minerale in corp. Acest lucru este valabil doar pentru persoanele care nu consuma deloc carne rosie, pui sau peste. Cei cu un consum regulat de carne nu ar trebui sa se fereasca de aceste legume boabe, iar pentru vegetarieni exista solutii alternative.

3. Cafea

Cea mai populara bautura a lumii este considerata nociva si potential cauzatoare de dependenta. Totusi, consumul zilnic de cafea ne ajuta atat la nivel fizic, cat si la nivel psihologic. Aceasta bautura ne da un impuls de energie atunci cand avem nevoie si ne face sa ne simtim mai bine din punct de vedere psihic. in plus, ea contribuie la protejarea ficatului, reducand astfel riscul de hepatita C sau cancer.

4. Sare

Sarea, 40% sodiu si 60% clorura, are diverse beneficii asupra corpului, daca este consumata cu moderatie: intareste sistemul imunitar, ajuta la tinerea sub control al astmului, alina durerile musculare, reduce riscul de depresie, previne imbatranirea prematura si optimizeaza functiile creierului.

5. Ciocolata

Ciocolata este de mult timp considerata un inamic major al slabitului si al dietelor din cauza concentratiei mari de zahar si calorii. Totusi, consumul de ciocolata neagra sau cacao este ce complet diferit si are chiar si unele beneficii pentru corpul nostru. in primul rand, ciocolata neagra este un antioxidant minunat, mai mult decat anumite fructe cum ar fi afinele. in plus, este cunoscut faptul ca aceasta ajuta si la reducerea presiunii arteriale si la cresterea sensibilitatii insulinice. De subliniat este faptul ca doar ciocolata cu o concentratie de cacao mai mare de 70% are aceste beneficii.

Consumate in exces, toate alimentele pe care le mancam zi de zi pot sa dauneze grav sanatatii. Totusi, pentru a avea o dieta echilibrata, e importanta moderatia si diversitatea, chiar daca unele alimente pot parea nesanatoase la prima vedere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare