Dieta si nutritie

#siguranta alimentara #alimente periculoase #alimente expirate

5 alimente pe care sa nu le consumi sub niciun chip dupa ce expira

Fa-ti un obicei din a verifica de doua ori inainte de a cumpara un produs data la care acesta expira. La fel si cand decizi sa il consumi. Mai uita-te o data pe pachet pentru a vedea daca mai este inca in termenul de valabilitate. Asta intrucat cu toxiinfectiile alimentare nu este de glumit.

Pe ambalajul alimentelor sunt inscrise informatii foarte utile. Spre exemplu, pe unele cutii vei gasi insriptionat “best before”, ceea ce inseamna ca produsul isi pastreaza intacte calitatile. Asta nu inseamna ca in ziua urmatoare e bun de aruncat la cos. Doar ca e posibil ca aspectul sau anumite arome, de exemplu, sa nu mai ramana la fel. Pe anumite cutii de suc scrie ca produsul trebuie consumat in cel mult 48 de ore de la data desigilarii ambalajului. Ei bine, toate aceste informatii sunt foarte importante si necesare pentru a ne pastra starea de sanatate.

Praful de oua

Ouale trebuie pastrate in frigider timp de trei pana la cinci saptamani, daca sunt crude si in coaja. In schimb, substituentii acestora, cum ar fi praful de oua, trebuie utilizati in medie in trei pana la cinci zile, odata ce ambalajul a fost desigilat. Daca pachetul ramane nedeschis, le poti folosi in maximum 10 zile.

Branzeturile moi

Branzeturile tari, cum ar fi cheddar sau gouda, au o durata de depozitare mai lunga, intrucat este mai dificil pentru bacterii si mucegaiuri sa patrunda prin ele. Odata deschis ambalajul branzeturilor tari, acestea pot fi consumate si doua pana la patru luni, daca sunt pastrate in frigider. Cu toate acestea, branzeturile mai moi, precum ricotta, mascarpone sau branza topita sunt mai susceptibile sa capete mucegaiuri si bacterii si ar trebui aruncate la primul semn de alterare sau dupa expirarea termenului de valabilitate, oricare dintre acestea survine mai intai. Ca regula generala, branzeturile moi sunt valabile aproximativ o saptamana in frigider, dupa deschiderea ambalajului.

Sosurile la borcan

Mustarul sau ketchupul nu dureaza la nesfarsit, chiar daca sunt depozitate in frigider, in borcane din sticla. Asta nu inseamna ca bacteriile nu ajung la ele. Odata ce ai deschis capacul, sigiliul de siguranta este spart si ar trebui sa utilizati acel condiment in timp util. In plus, pe masura ce faci sandwich-uri, de exemplu, inmoi cutitul in recipientul cu mustar, intinzi peste felia de paine cu mezeluri, apoi iar inmoi in borcan. In felul acesta, o parte dintre bacteriile de pe carne ajung in borcan, unde se dezvolta. Daca observi un strat apos la suprafata sau orice decolorare ori deteriorare a mirosului, arunca produsul.

Fresh-urile

Sucurile crude, fresh-urile, sunt foarte sanatoase si trebuie sa devina o rutina in dieta zilnica, intrucat sunt foarte hranitoare. Insa acestea trebuie consumate cat mai proaspete cu putinta. De regula, e bine sa bei pe loc sucul de fructe odata facut. Spre deosebire de sucurile procesate, care sunt supuse unui proces de pasteurizare ce distruge bacteriile daunatoare si prelungeste termenul de valabilitate, fresh-urile sunt mai predispuse la contaminarea cu bacterii.

Carne proaspata

De regula, atunci cand cumperi un pachet de carne proaspata, pe ambalaj este trecuta o data a expirarii. Aceea este data pana la care produsul poate fi vandut si, de asemenea, pana la care poate fi consumat. In schimb, trebuie sa stii ca ii poti prelungi termenul de valabilitate daca o congelezi. De retinut este faptul ca orice carne proaspata poate fi contaminata cu Salmonella, E. coli sau alte bacterii, motiv pentru care trebuie preparata la temperaturi adecvate, pentru a distruge aceste bacterii.

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.