Dieta si nutritie

#mancare #vesela #alimente #portii mici #diversificare

4 ponturi pentru a manca mai putin

Consumul de dulciuri si chipsuri poate reprezenta una dintre cauzele cresterii in greutate, insa mai important decat consumul este cantitatea. Acelasi lucru este valabil pentru toate alimentele pe care le consumi zi de zi. Potrivit unor studii, cantitatea de alimente consumate la o masa s-a dublat fata de anii 1950, prin urmare si oamenii sunt mai grasi fata de cei de acum 60 de ani. Iata cateva ponturi care sa te ajute sa mananci mai putin in timpul unei mese.

1 Foloseste vesela mai mica

Un studiu aparut in Jurnalul Consumer Research arata ca oamenii se limiteaza la cantitati mai mici de alimente atunci cand mananca din farfurii mici. Potrivit specialistilor, acest fapt se datoreaza, in special, iluziei Delboeuf, care te face sa crezi ca mai putina hrana servita intr-o farfurie mare nu este suficienta si nu te vei satura. Asadar, pentru a manca mai putin, alege vesela mai mica.

2 Foloseste vesela in contrast cu nuantele mancarurilor

Acelasi studiu arata faptul ca si culoarea farfuriilor conteaza daca vrei sa reduci consumul de alimente. Potrivit cercetatorilor, culoarea veselei trebuie sa fie in contrast cu nuanta alimentelor pentru a manca mai putin. Astfel, broccoli ar trebui consumat in farfurii rosii, pe cand supa de rosii este indicat sa o consumi dintr-un bol alb.

3 Nu pune toata mancarea pe masa

Atunci cand te asezi la masa este bine sa ai in fata doar farfuria cu mancare, nu si cratita in care ai preparat-o, intrucat tentatia ar putea fi prea mare si astfel consumul de mancare ar fi mai mare. Pentru a fi masa mai incarcata poti alege sa asezi boluri cu legume: morcovii sau sparanghelul sunt indicate pentru a-ti infrana pofta de a manca mult.

4 Imparte mancarea in portii mici

Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Arizona, SUA, daca tai mancarea in bucati mai mici, vei reusi sa mananci mai putin, intrucat iti vei "pacali" creierul ca in farfurie este o cantitate mai mare de mancare.

In plus, pentru a reduce consumul de alimente este bine sa asezi diversificat mancarea in farfurie. De exemplu, pe o jumatate de farfurie poti pune legume, iar cealalata jumatate sa o imparti intre o felie de carne si garnitura de cartofi sau orez.

Sursa foto: articles.timesofindia.indiatimes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului