Dieta si nutritie

#cure detoxifiere #detoxifiere # dieta de detoxifiere #regim de detoxifiere # detoxifierea organismului

4 lucruri pe care sa le stii despre curele de detoxifiere

Curele de detoxifiere sunt preferate de multe persoane care le considera ideale pentru a isi imbunatati cu mult sanatatea. Acestea sunt percepute ca un mijloc de a scapa corpul de excesul de toxine, de a restabili digestia si metabolismul si de a imbunatati sistemul imunitar.

Totusi, aceste cure de detoxifiere nu sunt la fel de benefice pentru toata lumea. De aceea, inainte de a incepe o astfel de cura, iata patru lucruri pe care trebuie sa le stii.

Detoxifierea cu suc sau smoothie

Aceste cure de curatare doar cu lichide sunt, probabil, cele mai populare. Persoanele care le urmeaza inlocuiesc alimentele solide cu o selectie de sucuri sau smoothieuri pe baza de fructe si legume.

Consumul de sucuri si smoothieuri realizate din fructe si legume poate fi cu siguranta sanatos, atata timp cat acestea sunt presate in stare proaspata. Insa, atunci cand bei doar astfel de lichide si iti lipsesti corpul de alimente reale exista posibilitatea de a te apropia de o zona nesanatoasa pentru organismul tau.

De regula, curele de detoxifiere elimina majoritatea proteinelor si grasimilor din dieta. Tine insa cont ca aceste cure pot duce si la scaderea zaharului din sange, a productivitatii si la aparitia oboselii.

Detoxifierea ficatului

O alta tendinta tot mai populara in aceasta zona este asa numita „detoxifiere hepatica”. Scopul acesteia este acela de a stimula sistemul de detoxifiere a organismului prin imbunatatirea functiei hepatice.

A urma o dieta care sa sustina sanatatea functiei hepatice este o idee grozava, insa nu este nevoie sa urmezi o detoxifiere pentru acest lucru. Ficatul este un organ bine echipat pentru a putea sa manipuleze toxinele la care esti expus in mod frecvent. O mai buna solutie este aceea de a urma o dieta bogata atat in fructe si legume crude, cat si gatite, modalitate in care ficatul tau va functiona la nivel maxim.

Restrictiile alimentare

Un alt tip de cura de detoxifiere este aceea in care sunt eliminate anumite alimente sau grupuri alimentare cu scopul de a curata corpul de toxine si de a imbunatati sanatatea generala.

Restrictionarea anumitor alimente din dieta ta poate fi utila in anumite circumstante, in special daca observi ca organismul tau raspunde nefavorabil in momentul consumarii acestora. Totusi, acest lucru ar trebui facut dupa un consult medical.

In sens opus, este recomandat sa nu elimini multe alimente in mod brusc deoarece nu vei vedea cu adevarat daca acestea iti afecteaza sau nu sanatatea. Incearca in schimb sa restrictionezi un anumit aliment pentru o saptamana, sa il reintroduci in alimentatie si sa observi posibilele diferente.

Curatarea colonului

Detoxifierea colonului reprezinta o incercare de a curata tractul digestiv si de a elimina toxinele prin promovarea miscarilor intestinale aparute in urma consumului de suplimente sau laxative.

Curatarea colonului este insa extrem de neplacuta, dar poate fi si periculoasa. Acest proces ar trebui evitat daca nu il realizezi sub supravegherea unui medic specialist. Curatarea colonului iti poate provoca crampe stomacale, diaree si varsaturi sau, in cazuri mai grave, infectii bacteriene, perforarea intestinului sau afectiuni renale si cardiace.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare