Dieta si nutritie

#sarcina #anemie #alcool #peste #alimentatie #fier #fertilitate

4 alimente care te ajuta sa ramai insarcinata

Dieta si fertilitatea sunt strans legate intre ele. Daca te-ai decis sa ramai insarcinata, este important sa acorzi o mare atentie alimentatiei, intrucat ceea ce mananci influenteaza functionarea intregului organism: de la sange pana la celule si hormoni. Pentru conceperea unui copil, corpul tau are nevoie de substante nutritive care sa ajute si sa grabeasca acest proces. Iata cateva ponturi despre alimentatie care te-ar putea ajuta, daca iti doresti sa ramai insarcinata!

1 Bea alcool cu moderatie

Un pahar de vin sau o bere, consumate ocazional, vor ajuta la procesul de concepere a copilului, sustine Mark Leondires, specialist in fertilitate si membru al Asociatiei de Medicina Reproductiva din Connecticut.

Chiar si asa, este foarte important sa nu consumi alcool in cazul in care esti deja insarcinata, intrucat ar putea fi daunator pentru fatul in curs de dezvoltare. Evita alcoolul intre perioada de ovulatie si in perioada de menstruatie. Consumul de alcool nu trebuie sa fie mai mare de un pahar pe zi, daca vrei sa ramai insarcinata.

2 Consuma cafea decafeinizata

Desi cercetarile nu au demonstrat clar ca bauturile si alimentele pe baza de cafeina poate influenta in vreun fel conceperea unui copil, este bine sa elimini consumul de cafea din obiceiurile zilnice, in momentul in care te-ai hotarat sa ramai insarcinata.

Renuntarea brusca la cafea poate provoca dureri de cap, de aceea este indicat sa faci acest lucru treptat. Inlocuieste, in fiecare zi, cate putin din cafeaua pe care o consumai in mod frecvent cu o cafea decafeinizata. Potrivit unor cercetatori, sansele de a concepe un copil sunt mai ridicate daca se renunta la consumul de cafea.

3 Mananca peste

Pestele contine acizi grasi omega 3, de care corpul tau are nevoie pentru o fertilitate optima. Aceste grasimi esentiale ajuta la dezvoltarea creierului unui copil si au efecte benefice in timpul sarcinii. De exemplu, reduc riscul unei nasteri premature si scad sansele de depresie postnatala.

Pentru a obtine aportul necesar de omega 3, este bine sa consumi somon, ton, hering sau sardine, de cateva ori pe saptamana. De asemenea, uleiul de peste este bogat in omega 3, motiv pentru care poti alege sa iei suplimente din ulei de peste, in cazul in care nu iti place gustul pestelui gatit.

4 Alimenteaza organismul cu fier

Fierul este un mineral foarte important pentru organismul uman, intrucat participa la productia de hemoglobina. Inainte de a ramane insarcinata este indicat sa ai suficient fier in organism, mai ales daca perioada ciclului menstrual este destul de dificila.

In cazul in care exista deficiente de fier in organism, la inceputul sarcinii poti risca sa dezvolti anemie postpartum. Unul dintre factorii de risc ai aparitiei acesteia este pierderea unei cantitati mari de sange in timpul nasterii.

Dupa nastere, este destul de greu sa pastrezi cantitatea de fier necesara pentru buna functionare a organismului, tinand cont de faptul ca bebelusul iti consuma foarte multa energie. Din aceasta cauza, poti deveni obosita si nu vei mai putea sa iti desfasori activitatile zilnice.

Pentru a evita aceasta situatie, care ar putea aparea dupa nastere, este bine sa iti asiguri, inainte de a ramane insarcinata, necesarul de fier pentru buna functionare a organismului. Cele mai bogate alimente in fier sunt de origine animala!

Sursa foto: paulashealthyliving.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare